Beveren maakt zich op voor twee dagen koers en vier dagen kermis: “Kinderwedstrijd leuk om zien”

Bovenaan v.l.n.r.: Dieter Carron, Carlos Verhooghe en Kenneth Verhaege.Onderaan v.l.n.r.: Mazelli Detavernier, Jules Vandergunst en stijn Vanderper.Deze leden ontbreken op de foto: Jordy Carron, Davy Vandewalle en Korneel Deceuninck.
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

Tijdens het weekend van vrijdag 11, zaterdag 12 en zondag 13 augustus valt er opnieuw heel wat te beleven in Beveren. Op vrijdagavond en zaterdag organiseren de Ommegangvrienden weer twee dagen koers. En zoals de traditie het wil, staat er het volledige weekend ook kermis. Dit zelfs tot en met maandag 14 augustus.

Op vrijdag 11 augustus organiseren de Ommegangvrienden voor de vierde keer De Grote Prijs Dicasa, dat is een parochianenkoers in combinatie met een kinderwedstrijd. “Om 18.15 uur trappen we af met de peuters en kleuters. Zij leggen 50 meter af met een loopfiets”, vertelt Dieter Carron, secretaris van de Ommegangvrienden. “Daarna is het dan aan de kleuters met een kinderfiets. Zij beginnen eraan om 18.30 uur en fietsen 500 meter. Tien minuten later maken de kinderen die in het vierde, vijfde en zesde leerjaar zitten zich op voor hun wedstrijd. En nog eens vijf minuten later starten de kinderen uit het eerste, tweede en derde leerjaar. Die laatste twee groepen leggen één volledige ronde van 1,75 km af.”

“Persoonlijk kijk ik altijd heel hard uit naar die kinderwedstrijden, want die zijn heel leuk om te zien. Iedereen die wil deelnemen, schrijft zich best op voorhand in via een mail naar dieter.carron@roeselare.be. Ter plaatse inschrijven is uiteraard ook wel mogelijk. Elk kindje kan gratis deelnemen en krijgt nadien nog een medaille. Bij deelname is het wel verplicht om een helm te dragen.”

Nadat de kinderen het beste van zichzelf hebben gegeven is het dan de beurt aan de volwassenen voor hun parochianenkoers. “Die wedstrijd begint om 19 uur”, gaat Dieter verder. “De deelnemers leggen in totaal 42 km af. Goed voor 24 ronden van 1,75 km op een afgesloten parcours.”

Nog meer koers

Ook op zaterdag ademt Beveren wielrennen, want dan is het tijd voor de 52ste Grote Ommegangsprijs voor elite zonder contract en beloften. “Ook dit jaar kunnen we weer op een mooi deelnemersveld rekenen. We verwelkomen ook enkele internationale renners, wat ook altijd mooi meegenomen is”, aldus Dieter, die ook nog meegeeft dat het parcours lichtjes gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar.

Druk weekend

“Door de werken in de Bollaardstraat hebben we het parcours wat moeten aanpassen, maar uiteindelijk zie ik daar wel nog de voordelen van in. Zo passeren we nu voor het eerst aan alle lokale cafés. Ik ben er zeker van dat de cafébazen hier wel tevreden mee zullen zijn. Zelf zal ik tevreden kunnen terugblikken als alles veilig verlopen is. Laat ons ook maar hopen op wat beter weer en dan maken we er opnieuw een leuke editie van.”

Zoals de traditie het wil, vullen de Ommegangvrienden hun beide koersdagen aan met kermis. “We hebben een goede verstandhouding met de mensen van de kermis. Elk jaar contacteren we hen en komen ze met plezier af. In totaal staat er een zevental kramen opgesteld van vrijdag tot en met maandag. Hun aanwezigheid brengt nog wat extra volk over de vloer.”

Alle evenementen tijdens het feestweekend vullen elkaar perfect aan

En dat het druk zal zijn in Beveren, dat is zeker. Want net als vorig jaar zijn er dat weekend ook nog eens de Likkepotfeesten van KSA BeBo. De Beverse jeugdbeweging is alvast blij dat het evenement in hetzelfde weekend valt en ook Dieter ziet alleen maar voordelen. “Het zijn evenementen die elkaar prima aanvullen. Op vrijdag komen heel veel ouders met kindjes langs. Na de wielerwedstrijden merkten we vorig jaar dat veel ouders met hun kindjes de oversteek maakten naar de Likkepotfeesten. Het is leuk dat Beveren op die manier leeft”, besluit Dieter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier