Op vrijdag 16 augustus pikt Bredene na een onderbreking van zes jaar de draad van het Afro C Festival weer op. “Het wereldmuziekfestival zit in het DNA van Bredene en het zal ook nu weer de ideale ontmoetingsplaats worden voor heel wat inwoners en toeristen”, weet cultuur- en toerismeschepen Alain Lynneel.
Al sinds december vorig jaar is festivalverantwoordelijke Niki Hallemeesch zowat dagelijks bezig met de organisatie van het Afro C-festival 2.0. “De laatste editie vond plaats in 2018. Ik ben al elf jaar betrokken bij de dienst Toerisme & Cultuur en mocht onder de vleugels van Rutger Decloedt (de vroegere directeur Cultuur & Toerisme, die Afro C op de kaart zette, red.) de stiel leren.”
Afro C was in die tijd voor veel Bredenaars en toeristen een vaste zomerse afspraak. “Onze beslissing om het festival opnieuw op de kalender te zetten, is ingegeven door de nog altijd levendige belangstelling ervoor bij veel inwoners”, pikt schepen Alain Lynneel in. “We hebben met onder meer Bredene Festivalt iets nieuws willen proberen maar we beseffen intussen dat Afro C in het DNA van de Bredenaars zit.”
Draad oppikken
“Corona heeft ook wel roet in het eten gegooid”, merkt Niki op. “Dat kwam die nieuwe initiatieven niet ten goede. Maar het klopt dat Afro C indertijd echt wel leefde op de gemeente.”
“Laat ons ook eerlijk zijn, we kunnen niet concurreren met het aanbod naast de deur”, verwijst Lynneel naar spraakmakende festivals in naburige badplaatsen. “Die kunnen er doorgaans veel meer geld tegenaan gooien. Ook dat heeft meegespeeld in onze beslissing om het gratis (!) Afro C opnieuw te lanceren.”
De draad van het festival oppikken, bleek niet echt moeilijk. “Eenmaal de beslissing genomen, heb ik contact opgenomen met de artiestenbureaus, waarmee we vroeger samenwerkten. Die waren begrijpelijk dolgelukkig met onze beslissing om opnieuw wereldmuziek te programmeren in Bredene”, geeft Niki aan.
Ook het merendeel van de vroegere standhouders zakt straks opnieuw af naar Bredene. “De wereldculturenmarkt zal als vanouds zijn tenten opslaan op de billenkarrenpiste van ’t Paelsteenveld. Daar zal ook kinderanimatie te vinden zijn en ook onze ‘Garden’ met diverse workshops is weer van de partij.” Op de vraag wie we straks zeker aan het werk moeten zien, antwoordt Niki vastberaden “iedereen!”. “Maar op vrijdag zeker La Dame Blanche, die hier in 2015 al optrad en eerder aan het werk te zien was in de AB. En iedereen kent natuurlijk Zap Mama, een van de headliners op zaterdag.
Vrouwen op het podium
Omar Perry (op vrijdag) is ook een aanrader. Maar waar ik vooral trots op ben, is dat we op elk podium een vrouwelijke artiest kunnen presteren.”
“Ook onze Master of Ceremony wordt een bekend gezicht”, geeft Alain Lynneel aan. “Riadh Bahri, journaalanker bij VRT, komt alles aaneen praten. Hij leek ons een uitgelezen uithangbord voor dit festival. Riadh was trouwens meteen super enthousiast.”
“Riadh Bahri, journaalanker bij VRT, komt alles aaneen praten”
Op zijn piek haalde Afro C makkelijk 12.000 bezoekers. “Voor de beide dagen rekenen we nu op een 10.000 festivalgangers”, klinkt het bij de schepen. “We zetten een twintigtal medewerkers in om alles in goeie banen te leiden.”
Kraaknet en duurzaam
“En daarbij staat duurzaamheid centraal”, verzekert diensthoofd Cultuur & Toerisme Nathalie Keersebilck. “Dat begint al bij het logeren van de artiesten want ze verblijven straks allemaal in het nieuwe Ibis-hotel, op wandelafstand van de festivalweide.
Verder zetten we resoluut in op herbruikbare bekers en – dat is nieuw – cateringmateriaal. Met een jeton, aan te kopen aan de kassa’s, kun je je jerk chicken in een herbruikbaar bordje ophalen. Achteraf ruil je die jeton dan gewoon weer in voor geld.”
“Alle informatie hierover vind je straks op over de festivalweide verspreide totems en er zal ook een centraal infopunt zijn. Via afvaleilanden en peukzuilen willen we met een zo goed als kraaknet terrein het festival afsluiten op zaterdagnacht”, is Lynneel hoopvol.
“Er komt ook geen papieren programmaboekje meer”, pikt Niki in. “Alle informatie over Afro C vind je op de website en dagelijks posten we ook nieuws op onze Instagram- en Facebookpagina.”
“Laat ons hopen dat Afro C ‘24 de start wordt van een nieuwe, lange reeks. Want het is absoluut onze bedoeling om het gratis festival vanaf nu weer jaarlijks te organiseren. Het was, is straks en wordt in de toekomst zeer zeker een vaste afspraak voor heel wat Bredenaars”, besluit de schepen.
Het Afro C Festival: praktisch
Afro C vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus. Het festival brengt 15 verschillende groepen uit de vier windstreken naar de evenementenweide op het Paelsteenveld. Je kan er ook proeven van Argentijnse, Marokkaanse, Tibetaanse, Jamaïcaanse en Afro-Caribische specialiteiten.
La Dame Blanche (Cuba) bijt op vrijdag 16 augustus (18 uur) de spits af. De zangeres van deze band is de dochter van de orkestleider van de Buena Vista Social Club. De Chileense groep Calle Mambo brengt Latijns-Amerikaanse folk gemixt met moderne elektronische beats. Omar Perry is op vrijdag de hoofdact. Hij is de zoon van Lee Scratch Perry, die in 2015 te gast was in Bredene. ‘Tropical vibes’ van de Oostendse DJ Bobalicious sluiten de eerste dag af.
Afro C start op zaterdag al in de namiddag met een wereldculturenmarkt. Op de kinderweide kunnen jongeren zich uitleven op leuke draaimolens, een spannend doolhofkasteel, de schommeldraak, …
Op zaterdag wordt op twee podia gespeeld, terwijl je in ‘The Garden’ kan deelnemen aan workshops Afrikaanse dans, djembé, salsa, en veel meer. In de Marquee staan onder andere Shantel & Bucovina Club Soundsystem en Gaïsha. Op het hoofdpodium staan vijf groepen geprogrammeerd. Headliners zijn Zap Mama en Dreadzone. Zap Mama (B) viert haar fenomenale carrière met een ‘Best of Zap Mama’-concert. Dreadzone (UK) sluit Afro C af met een feest van basszware dubwise dansbaarheid.
Op het festival wordt vooral ingezet op cashless betalen. Het is niet toegestaan eigen eten en drinken mee te brengen. Op die manier blijft het volgens de organisatoren mogelijk om het festival gratis te houden.
Afro C Festival wordt uitstekend toegankelijk voor muziekliefhebbers met speciale noden. Bredene werkt samen met de organisatie Inter om de muziekbeleving voor personen met een handicap te versterken. Via rolstoelplatformen, met goed zicht op de twee podia, en klapstoelen, kan van alle optredens worden genoten. Er is ook toegankelijk sanitair, en Inter-vrijwilligers, die onthaal en assistentie bieden tijdens het festival, zullen aanwezig zijn. (MM)
De volledige timetable en line-up vind je op www.afrocfestival.be of via www.facebook.com/afrocfestival.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier