Het Ensorinstituut (GO!) eert de bekende grootmeester met een stoet waaraan ook lagere scholen en het VTI deelnemen. Er zullen op 30 mei 650 leerlingen meestappen. De onthulling van de ‘Ensor-peepshow’ in een strandcabine is de apotheose. Die cabine wordt de hele zomer een attractie in Mariakerke.
Het hele schooljaar al zijn leerlingen van het Ensorinstituut in de weer rond de bekende schilder. “Leerlingen van de afdeling kunst, grafisch ontwerp, mode, haartooi, schoonheidsverzorging hebben kostuums gemaakt, dozen beschilderd, affiches en t-shirts ontworpen, maskers, hoeden en attributen gemaakt of creëerden gekke kapsels”, zegt Caroline Elias, coördinator van het project. Voor de lagere scholen werden ontwerpen gemaakt waarmee ze zelf maskers konden maken.
Alles zal getoond worden in een Ensorparade op donderdag 30 mei. Er zullen 650 leerlingen deelnemen. Een groep zorgt in de stoet voor animatie en ook aan de Drie Gapers is er een kort spektakel. Apotheose van de stoet wordt de onthulling van een strandcabine met 17 kijkgaten. “Daarin zitten dozen met kunstwerken, gemaakt door leerlingen van het 2e tot 7e jaar van de kunstafdeling. Ze hebben een link met Ensor, tonen maskers, uiten kritiek of zijn sarcastisch. De cabine krijgt de hele zomer een plaats in Mariakerke. Het is een mooie promotie voor beide scholen en een erkenning van het werk van de leerlingen”, zegt Elias.
Iedereen doet mee
Janifer Lopez (18) uit het zesde jaar beeldende kunst: “Ik zag al veel werken van hem in Mu. Zee, het KMSKA en Brussel. We maakten marionetten, een decor en een video. Ons eindwerk sluit aan bij het Ensorjaar en ik kijk erg uit naar de Ensorparade. Ik leerde Ensor beter kennen maar het blijft een moeilijk te begrijpen man.” Noà Deley (12) en Elise Corveleyn (12) uit het eerste jaar werken vrijwillig mee: “We staan graag in de spotlight en gaven ons vrijwillig op. We brengen acrobatie en komen daarvoor elke woensdag trainen.”
Ook Nika Vanhoorne (15) en Sam Lowyck (15) uit het derde jaar beeldende en audiovisuele kunsten kijken uit naar de parade: “We maakten dozen, gebaseerd op street-art en protestborden. Die zullen te zien zijn in de parade.” De leerlingen zijn het erover eens: “We leerden veel bij over James Ensor.”
Ensor van de school
Een bijzondere rol is er weggelegd voor Mohamad Dahman (18) uit het vijfde jaar ‘graphic’. “In de klas maakten we t-shirts en alle andere grafische werken voor dit project. We leerden bij over Ensor, maar vooral op een creatieve en vernieuwende manier denken. Ik ben, wellicht ook omwille van mijn gestalte, gecast als Ensor. Ik leerde hem kennen als een man die best wel trots was op zichzelf en zich wou bewijzen. Dat probeer ik over te brengen in mijn rol tijdens de stoet.”
Kunstenaars van VTI
Aan de stoet nemen niet enkel de 350 leerlingen van het Ensorinstituut deel, maar ook de 5de en 6de leerjaren van zes basisscholen van de GO!-scholengroep Stroom (Vogelzang, Kroonlaan, Conscience, Vermeylen, Groeiboom en Europa uit Bredene). Het werd ook een mooie samenwerking met het Vrij Technisch Instituut dat de strandcabine bouwde en uitrustte.
Technisch directeur Kris Barber (VTI): “Elf leerlingen van het vierde jaar houtbewerking hebben acht maanden gewerkt aan de strandcabine. De voorbije maand hebben leerlingen van het zevende jaar elektriciteit de cabine afgewerkt zodat de kijkdozen verlicht worden.” Kris Barber is formeel: “Ensor werd ook meegenomen in de algemene vakken. De betrokkenheid van de leerlingen was groot. Het VTI neemt ook deel aan de stoet. Wat onze leerlingen doen op het vlak van hout, metaal of bouw maakte hen ook tot kunstenaars.”
Praktisch
Op donderdag 30 mei vertrekt de stoet om 13 uur aan het Vogelzangpark, vlakbij het Ensorinstituut. Het parcours loopt via De Boogschuttersstraat, het stadhuis, de Serruyslaan (waar de leerlingen van De Groeiboom aansluiten), Karel Janssenslaan, Ijzerstraat en Zeedijk om te eindigen aan de Drie Gapers om 15 uur.
Ensor 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier