28ste Belcanto Classic in Westouter is weer succes… en de charmezanger rijdt mee: “Zo kan ik toch even een echte renner zijn”

Guido Belcanto fietst dit jaar niet meer mee op een Bianchi. “Ik heb die aan mijn jongste zoon gegeven, en ik heb er al spijt van.” © Eric Flamand
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

In Westouter vond maandagavond de 28ste editie van de Belcanto Classic plaats: een koers om te beminnen, niet om te winnen. Charmezanger Guido Belcanto was alweer trouw op post, samen met twee van zijn drie zonen. “Dankzij dit evenement heb ik toch even het gevoel echt renner te zijn.”

“Of ik nog graag deelneem aan de Belcanto Classic? Wat dacht je nu zelf? Het was een jongensdroom om renner te worden, maar ik werd een beetje per ongeluk zanger”, zegt zanger Guido Belcanto (71) vlak voor de start van zijn koers. “Maar dankzij dit evenement krijg ik even het gevoel echt renner te zijn. Ik ben de organisatoren van dit evenement daarvoor dan ook heel dankbaar, en ik ben vooral trots.” Opvallend: Guido Belcanto fietst dit jaar niet meer mee op een Bianchi. “Ik heb mijn Bianchi aan mijn jongste zoon gegeven, en ik heb er al spijt van”, zegt hij nog.

Zonen doen mee

“Voor de goede orde: de Bianchi waarop ik nu fiets, is niet het exemplaar dat mijn vader ooit kreeg van Marco Pantani”, zegt zoon Dimitri Versmissen. “Maar het is inderdaad een koersfiets waar Guido mee fietste. Hij gaf hem door aan mij.” Dimitri rijdt voor de negende keer mee met de Belcanto Classic. “De eerste keer dat ik deelnam was ik 15 jaar of zo. Ik train sporadisch, maar een echte renner ben ik niet. Mijn broer Tobias is meer gedreven dan ik. Voor mij is het voor de fun, want ze rijden hier wel erg snel.”

Nico Mattan is voor de tiende keer wedstrijddirecteur van de koers. “Zelf meefietsen ga ik niet meer doen, maar de Belcanto Classic is en blijft een topevenement. Je moet uiteraard goed weer hebben, maar opvallend is dat hier altijd de zon schijnt. Dit is een mooi initiatief voor de regio. Mijn hart ligt in de Westhoek en het was vroeger mijn trainingsparcours. Nu werk ik voor een brouwerij en is deze streek mijn werkterrein. Leuk is ook dat ik hier wel wat oud-collega’s tegen het lijf loop, zoals Peter Farazijn, Zico Waeytens en Nico Eeckhout.” Aan de koers namen wel meer ‘bekende fietsers’ deel, denk aan Peter Vandenbempt, Bart Schols en Gianni Vermeersch.

Filip Van Exem (midden) is blij dat hij met zijn vrienden bij de Classic kan zijn: “Ik ga nog niet meteen naar huis!”
Filip Van Exem (midden) is blij dat hij met zijn vrienden bij de Classic kan zijn: “Ik ga nog niet meteen naar huis!” © Eric Flamand

Wie er dit jaar voor het eerst bij kon zijn, was Filip Van Exem (59), uitbater van restaurant De Krikke tussen Brielen en Elverdinge. “Ik heb het geluk om een dit jaar sinds vele, vele jaren naar de Belcanto Classic te kunnen komen”, zegt Filip. “Omdat ik ’s avonds de deuren van mijn eethuis gesloten hou, heb ik wel wat meer tijd om iets anders te doen. Enkele collega’s nodigden mij uit om hier naartoe te komen en ik zei met veel plezier ja. Ik kende het evenement natuurlijk wel en nu ik er toch ben, wil ik er wel een beetje van genieten. Naar huis gaan, doe ik dan ook niet meteen.”

Werken Reningelst

Burgemeester Wieland De Meyer (Gemeentebelangen) werkte zich samen met schepen Bart Vanacker en gemeenteraadslid Marjan Rousere in de kijker. Met hun act wilden ze de collega’s uit Poperinge even in en uit Reningelst helpen, want door de werken daar blijkt dat niet zo eenvoudig. Even leek het erop dat Belcanto Classic Reningelst uit het parcours moesten schrappen, maar na wat over en weer getelefoneer kon dat worden vermeden. “Wel namen we extra veiligheidsmaatregelen in de bocht aan de Zevekotestraat, komende van de Lokerseweg”, zegt voorzitter Bert Doise.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier