11 Juli-Komitee droomt van tiendaags lichtspektakel vanop het Belfort in Brugge volgende zomer

Komt er volgende zomer een tiendaags lichtspektakel vanop het Belfort in Brugge? © Musea Brugge
Stefan Vankerkhoven

Het 11 Juli-Komitee wil volgende zomer samen met het bedrijf Alfa Vision een tiendaags lichtspektakel brengen vanop het Belfort in Brugge. Tenminste als deze Vlaamse vereniging een bedrag van 300.000 euro kan bijeen sprokkelen.

Het Brugs schepencollege keurde recent het voorstel van het 11 Juli-Komitee goed, de stadskas is bereid om het project met 100.000 euro te betoelagen. “Het idee is om het verhaal van het 800 jaar oude Belfort – als symbool van onze Vlaamse rijkdom en macht – te laten vertellen via een indrukwekkend tiendaags lichtspektakel.”

“We willen dat nog doen, vooraleer het Belfort een grootschalige restauratie ingaat en jarenlang in de steigers zal staan”, zegt Pol Van Den Driessche, die inspiratie opdeed in het Franse Rouen.

Centen

Het plan is om de lichtshow van 1 tot en met 11 juli elke avond twee keer op de Markt te vertonen. Het 11 Juli-Komitee vond in het bedrijf Alfa Vision, dat ook het Historium in Brugge runt, een bereidwillige partner.

Inmiddels becijferde Pol Van Den Driessche de kostprijs van het project: “400.000 euro. Als je er de toelage van de Stad van aftrekt, moeten we nog 300.000 euro zien te vinden. Alles bevindt zich dus nog in een embryonale fase.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier