Dit jaar is het precies 90 jaar geleden dat de gekende dorpsfiguur en pastoor Karel Blancke overleed. De eigenzinnige bakkerszoon uit Wingene drukte zijn stempel op het sociaal-culturele leven in de gemeente en kreeg zowaar postuum zijn eigen straat in Kortemark. Onlangs dook zijn persoonlijk archief op en dat wordt nu geschonken aan het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek.
Blancke werd pastoor in Kortemark in 1908. Hij wandelde op de dag van zijn aanstelling te voet van Wijtschate, zijn vorige parochie, naar Kortemark, enkel in het gezelschap van zijn hond. Hij werd er al snel één van de leiders van de Katholieke partij en hij streefde naar de vervlaamsing van het openbaar leven in de gemeente.
Blancke kocht kort na zijn aankomst een stuk grond in de Torhoutstraat en liet daar een kapel optrekken. Daarmee legde hij de grondslag van het culturele leven in de gemeente Kortemark, want die kapel is nu de huidige foyer van de Beuk, die onlangs vernieuwd werd. Vlak daarnaast werd de huidige theaterzaal De Beuk gebouwd, waar elk jaar tal van grote culturele activiteiten georganiseerd worden.
Blancke nam ontslag als priester in 1933 en overleed op 85-jarige leeftijd in het voormalige rusthuis van Handzame. Een gedenkplaat is terug te vinden aan de pastoriewoning in de – jawel – Pastoor Blanckestraat, waar hij woonde. Blancke ligt begraven nabij de Kortemarkse kerk.
Oprichter CVP en KSA
Tot zover het verre verleden. Maar dat was blijkbaar buiten de familie Boedt gerekend. “De erfgenamen van het woonhuis Boedt aan de Nieuwstraat in Kortemark hebben bij de ontruiming van de woning het indrukwekkende archief van pastoor Karel Blancke gevonden”, vertelt Peter Bentein van het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek.
“De prachtige villa in de Nieuwstraat werd in de jaren ‘40 opgetrokken door dokter Fernand Boedt en werd later ook bewoond door zijn zoon Hendrik en zijn familie. Dokter Boedt was lange tijd schepen in Kortemark, maar vooral zijn zoon Hendrik speelde een belangrijke rol in het culturele en politieke leven van Kortemark, vaak achter de schermen.”
“Bij de ontruiming van de woning kwam heel wat interessante documentatie en archief naar boven. Hendrik stond aan de wieg van de oprichting van de CVP in Kortemark en hij richtte ook de plaatselijke KSA op.”
Vlaamse Beweging
Hij speelde in de jaren ’50 een belangrijke rol in de schoolstrijd en maakte zelf een aantal imposante socio-economische studies over Kortemark. Uit al dit archiefmateriaal bleek plots ook dat Hendrik Boedt de bewaarder was van het persoonlijke archief van pastoor Karel Blancke.
“Hij was buiten onze gemeente vooral bekend omwille van zijn betrokkenheid in de Vlaamse beweging. Als leerling van Hugo Verriest zette hij zich aan de schrijftafel voor christelijk geïnspireerde Vlaamsgezinde dichtkunst. Hij werd mederedacteur van het tijdschrift De Vlaamsche Vlagge en stond mee aan de wieg van volksalmanak Het manneke uit de mane.”
“Na de dood van Verriest werd hij een van de spilfiguren van De Swighende Eede, een geheim genootschap van Vlaamsgezinden, dat regelmatig in de pastorietuin van Kortemark bijeen kwam en zich bijgevolg ook wel De Ridders van de Groene Tente liet noemen. In het archief zitten de eigen geschriften, de gedichten en de briefwisseling van Karel Blancke, onder andere notities over zijn gevangenschap in het Duitse kamp Holzminden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vele stukken uit het moeilijk leesbare handschrift van Blancke werden trouwens getranscribeerd door Hendrik Boedt.”
“De familie Boedt wilde niet dat dit erfgoed zou verloren gaan en schonk het in vertrouwen aan het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek. Om gemakkelijker raadpleegbaar te zijn, dient het archief eerst geïnventariseerd te worden. Wie interesse heeft om zich hiervoor als vrijwilliger te engageren kan het ons altijd laten weten”, besluit Bentein.
(JD)
Meer info is te verkrijgen via vcgh@scarlet.be of via voorzitter Peter Bentein op het mailadres peterbentein@telenet.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier