Dries De Zaeytijd uit Lendelede wint de Cultuurtrofee 2022. “Voor vooral zijn laatste boek over 85 jaar veloschoenmakerij”, zegt Hilde Verhamme van de Cultuurdienst. “Ik ben verrast. Het is vooral een hele eer dat ik van de cultuurraad die trofee krijg”, reageert Dries.
Dries (41) is een ‘Winkelnaar’ van afkomst maar woont al 17 jaar in Lendelede. Nu in de Kortrijksestraat 71. Hij is de echtgenoot van de rasechte Lendeleedse Elke Piccavet. Het gezin heeft 2 dochters: Frieke (14) en Jutte (10). Dries is historicus van opleiding en werkt sinds 2009 als wetenschappelijk medewerker in museum ‘Koers’, het vroegere Wielermuseum in Roeselare.
“Ik doe er historisch onderzoek naar de koers en probeer ook via contacten met wielerploegen, renners en oud-renners de museumcollectie uit te breiden met nieuwe stukken. In de voorbije jaren maakte ik ook de grote evolutie van het museum mee. Het begon kleinschalig maar kreeg in de loop der jaren nationale en internationale naambekendheid. We krijgen zelfs bezoek van aan de andere kant van de wereld. Sommige museumstukken verwerven we zelf, andere hebben we soms in bruikleen.”
Pronkstuk op komst
Dries houdt vooral van museumstukken waar een bijzonder verhaal achter schuilt.
“Vaak eenvoudige stukken zoals bijvoorbeeld een ‘bidon’ of een bemodderd truitje van een renner… Ons laatste pronkstuk is een Peugeottruitje van de Britse wielerkampioen Tom Simpson. We konden het verwerven via een privéverzamelaar en de familie stond er ook achter. De ex-wereldkampioen overleed in 1967 tijdens de beklimming van de Mont Ventoux in de Ronde van Frankrijk. Het truitje is nu nog niet te zien in het museum omdat we eerst nog de hele historie rond Tom Simpson aan het uitwerken zijn.”
“Er is nog geen gebrek aan onderwerpen voor de toekomst”
Ook naar de toekomst toe zijn er voor Dries nog voldoende onderwerpen om uit te diepen. “In 2025 is er het WK in Afrika en ik zou graag een keer op zoek gaan naar renners uit de jaren 30 tot 50 die uit Afrika, Australië, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Polen… naar hier kwamen om te fietsen. Door wie werden ze opgeleid, bij wie verbleven ze… Ik wil ook dieper ingaan op het vrouwenwielrennen. Er is dus nog geen gebrek aan onderwerpen.”
Passie
Dries was al een wielerfanaat toen hij in ‘Koers’ begon. “Nu is het voor mij 100 procent passie, passie voor de fiets in het algemeen. Mijn job is mijn passie! Ik schreef ook al een aantal boeken over de koers, 7 keer in samenwerking met iemand anders, mijn laatste boek schreef ik alleen en werkte ik vaak bij in mijn vrije tijd.
‘De Wielerwereld aan je voeten. Het verhaal van veloschoenmakerij Camiel Thomas’ is het verhaal van een Roeselaarse KMO (1922-2007) in de koerswereld die volgens mij een bijdrage leverde aan de wielersport. De ‘schoenvelomakerij’ van Camiel maakte schoenen voor renners uit de hele wereld. En hij fabriceerde ook wielerpetjes voor wielerteams als La Vie Claire, 7 Eleven, Lotto en kledingmerk Bioracer. Ik hou van die atypische verhalen. En ik begon er aan dankzij een vrijwilliger van ‘Koers’, de kleinzoon van Camiel Thomas, die me eens foto’s toonde van zijn grootvader. We hebben het hele huis van Camiel doorzocht en er een enorm archief gevonden.”
Fietsbusproject
Dries heeft niet alleen een passie voor de fiets, hij wil die passie ook delen met de Lendeledenaren. Met nog 4 fietsfanaten met dezelfde passie uit zijn gemeente stichtte hij in de eerste helft van 2021 de ‘Fietsersbond Lendelede’. “Met de bedoeling meer kinderen, jongeren en ouderen op de fiets te krijgen. Specifiek voor de kinderen startten we 2 jaar geleden met ons ‘Fietsbusproject’. Vóór en na school begeleiden we met enkele vrijwilligers vanaf twee vaste punten (ter hoogte van de Winkelsestraat 166 en in de Zomerweg) kinderen met de fiets naar school en terug naar die vaste punten. Maandag laatst waren we met 4 begeleiders en 15 kinderen. Wie vrijwilliger wil worden, kan contact opnemen met de Fietsersbond op Facebook (https://www.facebook.com/fietsersbondlendelede).”
De Cultuurtrofee 2022 wordt op zondag 17 september om 10 uur in Den Tap uitgereikt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier