Katrien Bonte, de dorpsdichter van Kuurne, vrolijkt momenteel het brugje over de Heulebeek op. Daarnaast zal ze de komende weken in de drie Kuurnse Kernen Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sente ‘hinkelgedichtpaden’ aanbrengen op wandelpaden.
Eerder dit jaar stelde de gemeente Kuurne Katrien Bonte aan, naar aanleiding van het feestjaar 900 jaar Kuurne, als dorpsdichter. Op geregelde tijdstippen en op ludieke manieren tovert ze een glimlach op het gezicht van de Kuurnse inwoners en toevallige passanten. Haar ‘Kuurnamentjes’ worden alvast getypeerd door een zekere herkenbare luchtigheid.
Ezelsbruggetje
“Ze vrolijkte al de nieuwjaarsreceptie op met Kuurnse nieuwjaarswensen en schreef een gedicht over ons vlasverleden voor de lichtprojectie ‘De Vlasbloem’ op site Sabbe”, vertelt burgemeester Francis Benoit, “Binnenkort wordt dit gedicht wellicht nog vereeuwigd langs de Leie. De komende weken staan nog een aantal ingrepen gepland op het openbaar domein. Het eerste zichtbare resultaat kan iedereen die Kuurne binnenkomt via de Kortrijksestraat alvast aanschouwen, gezien het brugje over de Heulebeek wordt omgetoverd tot ‘Ezelsbruggetje!”
Voorlopig werden drie letters aangebracht van het woord ‘Ezelsbruggetje’ op de brug. De komende dagen zou het woord volledig moeten verschijnen. “Het is het handige hulpmiddeltje om wie daar langskomt te doen beseffen dat Kuurne Ezelgem is”, legt dorpsdichter Katrien Bonte uit. “Dat dit woord precies op deze brug komt, is niet zo toevallig, gezien deze brug vroeger werd benoemd als ‘Kuurne Brugge’. Het was trouwens ook de brug die de boeren overstaken ’s morgens toen ze met hun ezels richting Kortrijk trokken naar de groentenmarkt.”
Hinkelgedichtpaden
De volgende twee weken zal nog meer poëzie in het Kuurnse straatbeeld verschijnen. “In de drie Kuurnse Kernen Sint-Michiel, Sint-Pieter en Sente zullen op bepaalde plaatsen ‘hinkelgedichtpaden’ op wandelpaden worden aangebracht”, gaat burgemeester Francis Benoit verder. “Het gaat niet alleen om spelende kinderen die hinkelen, het is een vorm van woord- en zinspel op wandelpaden. Naargelang je links of rechts doorleest, komt er telkens een nieuwe versie van het gedicht naar boven, zodat passanten toegankelijke poëzie cadeau krijgen tijdens hun wandeling.”
BRU
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier