‘Terug naar morgen’, de debuutfilm van Lukas Bossuyt met in de hoofdrollen Koen De Graeve, Matteo Simoni en Karina Smulders, die zich grotendeels afspeelt in de universiteit van Leuven, is woensdagavond in première gegaan in de Pieter De Someraula. De zowat 1.000 aanwezigen gaven na afloop van de vertoning een minutenlange staande ovatie.
Koen De Graeve vertolkt in de film de rol van professor Viktor. Die ontdekt samen met zijn assistent (Robrecht Vanden Thoren) een manier om e-mails terug te sturen in de tijd. Ze maken er onder meer gebruik van om het ongeval te voorkomen waarvan Viktors vrouw (Karina Smulders) op jonge leeftijd slachtoffer werd en in een rolstoel terechtkomt. De gevolgen van deze ingreep geven echter aanleiding tot een kluwen van allerhande, nieuwe situaties.
Hoe snel tikt de tijd op grote hoogte?
Naar aanleiding van de première en het feit dat Einsteins relativiteitstheorie honderd jaar oud is, voerden enkele onderzoekers van het departement voor Natuurkunde en Sterrenkunde van de KU Leuven met de hoofdrolspelers een experiment uit met betrekking tot de tijd in het Mont Blanc-massief, op 3.800 meter hoogte. Volgens de relativiteitstheorie heeft de zwaartekracht immers een invloed op de tijd en gaat die op grote hoogte een tikje sneller. Dit wordt proefondervindelijk onderzocht met een klok die drie weken lang op de berg wordt geplaatst.
Naar aanleiding van de première, en omdat de film zich deels in 2040 afspeelt, herschiep de groendienst van de stad Leuven het plein voor de Pieter De Someraula in een speciale pop-uptuin die aangeeft welk duurzaam toekomstbeeld het stadsbestuur voor ogen heeft. De Leuvense Regastraat, waar een scène anno 2040 werd opgenomen, is door dezelfde groendienst helemaal herschapen tot een groene leefstraat.
(Belga)
Film
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier