De Scute krijgt Marnixring Blinckaert Cultuurprijs

Voorzitter Frank Panesi (rechts) krijgt de oorkonde uit handen van Jean-Marie Van Mullem. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op zaterdag 20 april werd in De Pekelput in Blankenberge de tweejaarlijkse Blinckaert Cultuurprijs uitgereikt. Dit jaar ging deze prijs naar maritieme erfgoedvereniging De Scute, een vereniging met meer dan vijftig werkende leden.

Het verhaal van vzw De Scute is uniek: de vereniging stelde zich tot doel de verloren gegane scheepstypes van de Vlaamse vissersgemeenschappen te herbouwen of te restaureren en deze opnieuw te laten varen. Zodoende kon het dreigend verlies aan knowhow in de houten scheepsbouw vermeden worden en kon ook de kennis van het varen met oude scheepstypes nieuw leven ingeblazen worden. Een vaag idee van enkelen groeide meer dan dertig jaar geleden uit tot een instituut dat vandaag een voortrekkersrol speelt op het vlak van het maritiem erfgoedgebeuren in Vlaanderen en ver erbuiten.

Materieel en immaterieel maritiem erfgoed

De Scute is een referentie geworden voor alles wat met materieel en immaterieel maritiem erfgoed te maken heeft. De erfgoed- en museumwerking in de Scuteloods, de zeetochten met de Sint-Pieter en de Jacqueline Denise, de organisatie van en de deelname aan maritieme evenementen, … vormen de ruggegraat van deze Vereniging.

De cultuurprijs werd door Francis Vanneste, voorzitter van de Marnixring De Blinckaert, overhandigd aan Frank Panesi, voorzitter van De Scute, in aanwezigheid van de burgemeester Björn Prasse, schepen Kathy Kamoen en Patrick De Klerck. Marnixring De Blinckaert maakt deel uit van de internationale serviceclub Marnixring, die 55 afdelingen en meer dan 1.200 leden telt in heel Vlaanderen en Nederland. Het doel van de Marnixring is het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur. Andere belangrijke acties om dit doel te ondersteunen zijn in onze regio onder meer de jaarlijkse jeugdpoëziewedstrijd van de Marnixring en het inzetten van het Blinckaertfonds ten voordele van jonge, veelbelovende leerlingen en studenten aan een kunstacademie om zo hun talent verder te ontwikkelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier