De Schakel start seizoen in gerenoveerd cultuurcentrum met uitgebreid openingsweekend: “We creëren een totaalbeleving”

De start van het nieuwe cultuurseizoen geeft een voorsmaakje van wat er het komende jaar te gebeuren staat. © LV
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Na jaren van corona en grote renovatiewerken vindt het openingsweekend van cultuurcentrum De Schakel opnieuw in volle glorie plaats. De start van het nieuwe cultuurseizoen geeft een voorsmaakje van wat er het komende jaar te gebeuren staat.

De voorbije jaren werd het Waregemse cultuurcentrum herleid tot een bouwwerf. Eerst werd het cultuurcentrum uitgebreid met de Schakelbox, die ingericht werd in de voormalige bioscoop Cinéstar. Nadien gingen de grote werken aan het hoofdgebouw van start. De voormalige bib ging tegen de vlakte en maakte plaats voor een nieuwe vleugel. Zo werd de site uitgebreid met 600 vierkante meter, waaronder een fonkelnieuw Cultuurcafé.

Ook de bestaande ruimtes werden flink onder handen genomen. Op het niveau van de Zuiderpromenade vind je nu de inkom met traphal en lift, en de ruime foyer. Op het gelijkvloers – niveau van de parking – werden een genderneutraal sanitair blok, drie polyvalente zalen, een leskeuken en technische ruimte ingericht. Eind juni werd De Schakel feestelijk heropend.

Moh?!

Tijdens het aanstaande openingsweekend van het nieuwe seizoen mag het dak van De Schakel er al opnieuw af. Het team stelde meteen een gevarieerd aanbod samen. Donderdagavond brengt veranderingspsycholoog Herman Koning een lezing over de toekomst. Vrijdag staat opkomend comedytalent Mohsin Abbas met zijn allereerste zaalshow Moh?! in de schouwburg.

Zaterdag passeert Boshaard, die in de Schakelbox een unieke muziek- en animatievoorstelling over kunstenaar James Ensor brengt. Dan ontvangt de schouwburg Dirk Roofthooft & Nabou Claerhout met het muziektheater Adjusting Hope. Zondag staan de animatiefilm Linda wil kip! en een ode aan Wim De Craene op het programma.

Gaverprijs

Daarnaast kan je in de foyer genieten van de tentoonstelling ‘Once in a Blue Shroom’ van Ilke Cop, die begin dit jaar in Waregem bekroond werd met de prestigieuze Gaverprijs. “Die grote nieuwe foyer wordt geen lege zwarte doos, integendeel. We zetten de foyer open om een totaalbeleving te creëren. Het cultuurbezoek is meer dan de voorstelling alleen”, vertelt directeur Lies Deschietere.

“Naast de expo voorzien we allerlei doe-activiteiten, er komen installaties, een tuftatelier en leesclub en ernaast heb je uiteraard het Cultuurcafé. De Schakel bruist weer, zowel voor als achter de schermen en we hebben veel zin om er opnieuw in te vliegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier