De Karel van Mander-Ghesellen en Studio K winnen de cultuurprijs

De winnaars en genomineerden van de cultuurprijs met v.l.n.r.: het echtpaar Carlos Strobbe-Marie-Jeanne Van Hove, Katelijne Vervaeke met trofee samen met Sibille Debacker, Joost Pollet, Frank Develtere, burgemeester Verwilst en schepen Bossuyt. (foto Luc)
Redactie KW

De driejaarlijkse cultuurprijs werd onlangs uitgereikt. Uit de vier genomineerden – de Karel van Mander-Ghesellen samen met Studio K, Joost Pollet, Frank Develtere en het echtpaar Marie-Jeanne Vanhove – Carlos Strobbe – kwamen De Karels en Studio K als winnaars uit de bus. Zij ontvingen het vijfde en laatste bronzen borstbeeldje van Karel van Mander van kunstenaar Rik Vermeersch.

Deze aflevering van de driejaarlijkse cultuurprijs was er eentje om in te kaderen. Een vlotte presentatie door Giel Vanthournout en boeiende acts tussen de interviews door van harmonie Vreugd in Deugd, Dansschool Nele, toneelgezelschap De Karels en Studio K.

In 2011 was dansgroep Folle en Fou de laureaat, in 2014 was het kunstenaar Frans Vercoutere, in 2017 ging Davidsfonds Meulebeke met de trofee lopen en in 2021 was de eer voor Leen Van Hee (coördinator en leerkracht aan de muziekschool Meulebeke-Tielt).

Vriendengroep

Daarna werden de vier genomineerden voorgesteld. Burgemeester Dirk Verwilst kreeg de eer de verzegelde omslag te openen en de winnaar bekend te maken. In zijn dankwoord drukte hij eveneens de hoop uit dat ook na de fusie met Tielt dit gebeuren kan blijven bestaan. “We hebben ons steeds ingezet om cultuur en kunst in alle aspecten te ondersteunen en we hopen dit te kunnen blijven volhouden”, aldus de burgervader.

Toneelgezelschap De Karels en Studio K kwamen uiteindelijk als winnaars uit de bus.

In haar dankwoord schetste voorzitster Katelijne Vervaeke van de Karels de geschiedenis van haar toneelkring die dit jaar 75 kaarsjes mag uitblazen. “In 1949 schreef pater Vanhove een toneelstuk in vijf bedrijven ‘Ik heb het geluk gevonden’. Dit om zijn reis naar Pakistan te bekostigen, want de pater vertrok naar zijn missiegebied. In 1954 werd het toneelgezelschap gemengd en een jaar later speelde men reeds in de erecategorie”, zegt Katelijne.

“De Karels zijn een echte vriendengroep die er steeds naar streven kwaliteitsvolle producties op de bühne te brengen. Uit de blijvende bezorgdheid om steeds nieuwe spelers aan te trekken, ontstond in 2020 Studio K waarin jongeren tussen de 15 en de 21 jaar aan hun toneeltrekken komen. Met een eigen regisseur in onze rangen, Sibille Debacker, voelen we ons meer dan ooit sterk om de toekomst succesvol tegemoet te gaan.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier