‘Dans Dans’ op het podium van Open Jazz Night in Komen

Jos Remaut

Het jazztrio ‘Dans Dans’ scheert nationaal en internationaal hoge toppen, maar is nog maar weinig aan het werk geweest in Wallonië. De Komense Jazzclub brengt daar nu verandering en nodigt alle jazz- en muziekliefhebbers aan beide zijden van de (taal)grens uit op vrijdag 12 januari.

De jaarlijkse Open Jazz Night vindt plaats in de zaal van het Lys Music Orchestra in de Grote Mesenseweg in Komen , met als top of the bill dus de Vlaamse topformatie Dans Dans. “Klein begonnen een paar jaar geleden, maar ondertussen nationaal en internationaal op de hoofdpodia”, schetst voorzitter Jean-Jacques Vandenbroucke van de organiserende club Open Music. “Alleen in Wallonië zijn ze nog niet veel te zien geweest. Daar brengen wij nu dus verandering in, al hopen we natuurlijk van ook veel Vlamingen te verwelkomen. Muziek kent geen grenzen, en al zeker geen taalgrenzen.” De toegangsprijs is best democratisch: 15 euro in voorverkoop, 20 euro aan de deur.

En nog groot nieuws : een eigen club !

Vanaf 2019 zal de Komense Open Jazznight trouwens op een andere plaats doorgaan, want Open Music krijgt een vast onderkomen in het vroegere nachtcafé ‘Le Club’, op het Sint-Annaplein in Komen. Nog dit voorjaar moeten de verbouwingswerken kunnen starten en tegen begin 2019 wil de club er zijn vaste stek hebben voor alle optredens én randactiviteiten.

De vroegere discotheek op het marktplein van Komen staat al vijftien jaar leeg en was eigendom van de brouwerij Bataille. Sinds kort is het gebouw in handen van een nieuwe coöperatieve vereniging, die bestaat uit leden en sympathisanten van de club. Een unieke formule, die werd uitgedokterd door voorzitter Jean-Jacques Vandenbroucke himself.

“We zijn er in geslaagd van 465.000 euro bijeen te rapen om het pand te verwerven én het om te bouwen tot een échte jazzclub”, vertelt hij enthousiast. “Er komt een zaal met wegneembare tussenschotten, met een capaciteit van 150 tot 220 personen, compleet met podium en alles erop en eraan wat licht en geluid betreft. We willen er daarenboven een échte ontmoetingsruimte van maken, met ook een boeken- en platenhoek, een mezzanine, loges en een studio voor de artiesten, een bar en zelfs restaurant. Dit moet ons meteen ook toelaten van wat centjes te verdienen, om zo onze ‘aandeelhouders’ de vooropgestelde rente uit te betalen.”

Open Music wil de deuren van zijn nieuwe club ook gaan opengooien voor het grote publiek: elk weekend zal het restaurant open zijn. Mét jazz-deejay, dus er zal ook gedanst worden. “Dat zijn we toch wel aan de historiek van dit gebouw verschuldigd: hoeveel mensen van Komen en omstreken hebben hier destijds niet gedronken en gedanst tot in de kleine uurtjes?” Die ambiance komt terug dus, en wie weet pakt Open Music ook niet eens uit met een zomerse happening in de open lucht op de markt…

Voor het legendarische café The Club in Komen : vlnr. Amélie Derycke, Marlyne Decroix, Joël Le Fur, voorzitter Jean-Jacques Vandenbroucke en Stéphane Brioul. (Foto ZB)
Voor het legendarische café The Club in Komen : vlnr. Amélie Derycke, Marlyne Decroix, Joël Le Fur, voorzitter Jean-Jacques Vandenbroucke en Stéphane Brioul. (Foto ZB)

www.openmusicjazzclub.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.