Deze zomer, van 31 juli tot 5 september, vindt in het historische Sint-Janshospitaal van Damme de eerste editie plaats van het Erfgoedlab. Het is de eerste vrucht van de hechtere samenwerking binnen het vrijetijds- en cultuurbeleid van de buursteden Damme en Brugge.
De steden Damme en Brugge engageren zich sinds 2019 om intensiever te gaan samen werken binnen hun vrijetijds- en cultuurbeleid. Een van de projecten die ze samen willen realiseren is de verdere uitbouw van een nieuwe cultuur-toeristische werking in het Sint-Janshospitaal, waar tot 2013 het OCMW-rusthuis gevestigd was, in het centrum van Damme.
Financiële steun Vlaamse overheid
Eerder werd het Sint-Janshospitaal al gebruikt voor het Stadsfestival van Stichting IJsberg. Daarnaast zal de historische site nu ook drie jaar lang onderdak geven aan een Erfgoedlab waarbij op een originele en interactieve manier aan de slag zal worden gegaan met erfgoed uit Brugge en Damme.
Het project krijgt financiële steun van de Vlaamse overheid, meer specifiek door het bovenlokaal cultuurdecreet. “De vrijgekomen rusthuissite in het hart van Damme biedt opportuniteiten om ons nog verder te profileren als een onthaaste stad ”, stelt Dams burgemeester Joachim Coens (CD&V+).
Boeiende interacties
“Het publiek kon de site al leren kennen via het Stadsfestival, nu willen we de erfgoedwaarde van dit monument en zijn rijke collectie opnieuw een hoofdrol geven en dat in de vorm van een Erfgoedlab. Zo wordt het Sint-Janshospitaal meer dan ooit een plek van kunst en erfgoed en dus van boeiende interacties tussen verleden, heden en toekomst.”
Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wijst erop dat Brugge als Werelderfgoedstad veel expertise in huis heeft op vlak van erfgoedbeleid. “Die expertise delen we graag met onze buurstad want enkel via regionale samenwerking verzekeren gemeenten zich van voldoende draagkracht die onontbeerlijk is bij grote uitdagingen zoals deze.”
Devotionele objecten
Mariebelle Deceuninck werd aangesteld als coördinator voor het project. Zij maakte met diverse cultuurmedewerkers van Damme en Brugge een unieke selectie uit de rijke erfgoedselectie van het Sint-Janshospitaal. Dat varieert van grafstenen tot gebruiksvoorwerpen, van devotionele objecten tot voogdenportretten.
“We spreken wel degelijk van een lab, van laboratorium dus, omdat we echt aan de slag gaan met die voorwerpen. De bezoekers worden zelfs uitgedaagd om een en ander in vraag te stellen, om zaken uit te proberen. Het wordt echt een interactief gebeuren”, stelt Mariebelle Deceuninck.
Groeiend belevingsparcours
“Het is inderdaad een lab en geen afgewerkte expo. We willen een groeiend belevingsparcours doorheen de indrukwekkende gebouwen en tuinen realiseren waarin iedereen vrij is om ook zelf een boodschap van betekenis toe te voegen”, vult Brugs cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) aan.
In afwachting van een grondige reconversie van de oude rusthuissite en haar omgeving – waarbij het ‘hospitaal’, het ‘slot’, de ‘Margaretha-vleugel’ en de twee aanpalende ommuurde tuinen een vaste publieke bestemming krijgen – krijgt het Sint-Janshospitaal al een tijdelijke herinrichting onder begeleiding van architecten Koen Bovée en Jason Slabbynck. Deze zal grotendeels klaar zijn tegen de start van het Eerste Erfgoedlab in de zomer van dit jaar.
Het Erfgoedlab, met ingang via Kerkstraat 33, is voor het publiek geopend van 31 juli tot 5 september. Sluitingsdagen zijn maandag en dinsdag en de toegang is gratis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier