Brugse Ommeland zet uniek erfgoed in de kijker met themajaar rond kastelen en abdijen: “Grote toeristische meerwaarde voor de streek”

Het Brugse Ommeland zet in 2024 haar unieke erfgoed in de kijker met een themajaar rond kastelen en abdijen. © BC

Het Brugse Ommeland zet in 2024 haar unieke erfgoed in de kijker met een themajaar rond kastelen en abdijen. Bezoekers kunnen kijken over kloostermuren en achter kasteelpoorten die normaal gesloten blijven. Heel wat unieke belevenissen en activiteiten vinden plaats in abdijtuinen, kasteeldomeinen en religieus erfgoed.

“Het Brugse Ommeland ademt geschiedenis. Tussen het vele groen kunnen we maar liefst 108 kastelen, acht abdijen en tal van andere imposante religieuze bouwwerken terugvinden. Ze vormen een grote toeristische meerwaarde voor de streek en spreken tot de verbeelding van een brede doelgroep. De bijzondere locaties en activiteiten zijn een uitnodiging om de regio te komen ontdekken”, vertelt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer

Grote events

De aftrap van het themajaar wordt in stijl gegeven tijdens het openingsevent ‘Kasteeltonen’ op 13 en 14 april in het Kasteel van Loppem. Bezoekers worden er verwend met vier concerten: twee van Jef Neve, één van Flip Kowlier en één van kapitein Winokio. Enkel voor een van de concerten van Jef Neve zijn nog tickets te verkrijgen.

Het Kastelen- en Abdijenweekend op 1 en 2 juni is het hoogtepunt van de evenementenkalender. Tijdens deze tweedaagse openen heel wat historische sites in het Brugse Ommeland uitzonderlijk hun deuren voor nieuwsgierigen. In en rond het Kasteel van Tillegem in Brugge ontdek je straattheater, verschillende historische ambachten en thematische animatie op een theaterfestival. Initiatieven binnen het themajaar van verschillende gemeenten, organisaties en ondernemers zorgen voor een rijk gevulde agenda het hele jaar door.

Andere blikvangers

Enkele nieuwe blikvangers zorgen voor extra troeven in het Brugse Ommeland. Na een grondige facelift opent het Permekemuseum in Jabbeke opnieuw de deuren vanaf 29 maart. Het Romeins archeologisch museum in Oudenburg zit eveneens in een nieuw jasje en zal vanaf 17 mei opnieuw bezoekers ontvangen. Op 30 maart pakt Provinciedomein Bulskampveld uit met de belevingstentoonstelling Roots voor natuurfans van alle leeftijden. Avonturiers kunnen dit jaar de streek ook vanuit de hoogte aanschouwen. De pompentoren in Eernegem kreeg een nieuwe invulling als uitkijkpunt en opent op 27 april. Het gebouw verdubbelt in hoogte en geeft een indrukwekkend zicht op het volledig vernieuwde landschapspark De Stationsput. In juni kunnen durvers gratis van de kerktoren van Lissewege naar beneden rapellen.

Ook de kunstliefhebber zal dit jaar zijn gading vinden met een nieuwe triënnale in Brugge (vanaf 13 april), een tweede editie van kunstroute Àmare in Damme (vanaf 1 mei) en het SPOOR kunstenfestival in Ichtegem.

Het volledig overzicht van alle activiteiten en de unieke locaties die hun deuren openen, is terug te vinden op www.brugseommeland.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier