Sylvie Crutelle is dit seizoen de huiskunstenares van het Cultuurcentrum. De Brugse mag drie solotentoonstellingen opzetten. Eén ervan is de donkere expo ‘Expect an occasional attack… and flee’ in de kelders van de stadsschouwburg. Geen expo waarvan je happy wordt.
Een videofilm over de atoomramp in Tsjernobyl. Draagberries die met pek beschilderd zijn. Een skelet van een hond met mensenhaar. Sculpturen van zwarte vogels. Een zebrapad met foto’s van mondmaskers. De tentoonstelling die Sylvie Crutelle (51) opgezet heeft in de kelders van de stadsschouwburg, oogt nogal luguber.
“Ik probeer een sfeer te creëren waarin je je wat ongemakkelijk voelt. De bedoeling is dat je als bezoeker een schuilkeldergevoel krijgt”, vertelt de kunstenares, die gefascineerd is door de donkere kanten van het leven. “Nee hoor, er ligt geen trauma aan de basis. Ik had een gelukkige jeugd!”
300 affiches
Sylvie Crutelle, oud-leerlinge van de Jozefienen en de stedelijke Academie, behaalde een master schilderkunst aan het KASK in Gent. Ze geeft al jarenlang les grafische technieken aan het Brugse VTI. De voorbije jaren viel ze als kunstenares al op met creaties, waarin ze schilderen combineert met fotografie en film. Dat het Cultuurcentrum Brugge haar vroeg om een expo op te zetten in het kader van het festival Nothin’ but the dark is geen verrassing, want haar werk sluit naadloos bij dit duistere thema aan.
Tijdens de coronacrisis zat zij, zoals zovelen, lang vast in haar kot: “Toen ben ik opnieuw veel beginnen tekenen. Maar ik heb ook dankbaar gebruik gemaakt van de vele grafische programma’s op school om affiches met teken- en fotomateriaal te vervaardigen. Omdat ik geen kans had om te exposeren tijdens de lockdown, heb ik in Brugge 300 affiches verspreid. Op aanplakzuilen, maar ik nodigde ook particulieren uit om ze aan te kopen en ze voor een prikje op hun venster uit te hangen. Die kleine hype werd opgemerkt door het Cultuurcentrum.”
Mens en dier
“Voor de expo Expect an occansional attack… and flee heb ik een video gemaakt over de atoomramp van Tsjernobyl, deels gebaseerd op het thema van de fictiereeks en documentaire: over de doofpotoperatie na de kernramp, maar ook over hoe mens en dier zich aanpassen na een catastrofe. De video combineert tekeningen, bewerkte foto’s en filmfragmenten. De expo is het resultaat van twee maanden opsluiting in mijn atelier in Zedelgem.”
Het werk van Sylvie Crutelle dialogeert met foto’s en draagberries van Paul De Vylder, haar mentor in het KASK. De expo loopt tot 24 oktober, ander werk tot 4 februari in de passage van de Biekorf.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier