Het (deels) gerestaureerde Lam Gods is herplaatst in de sacramentskapel van de Sint-Baafs Kathedraal in Gent. Alfavision, het Brugs bedrijf van Hans Vandamme, zorgt voor de extra museale beleving via augmented reality.
Hans Vandamme en zijn echtgenote Els De Rooy, mede-eigenaars van het Historium op de Markt in Brugge, zijn ook zaakvoerders van Alfavison: een bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van nieuwe concepten voor musea en erfgoedlocaties. “We focussen op een betere beleving en het stimuleren van alle zintuigen. Daarvoor gebruiken we innovatieve technologieën, zo spreken we ook nieuwe bezoekersgeneraties aan”, zegt Hans Vandamme.
Het gaat om virtual reality en augmented reality. “Bij virtual reality word je met de hulp van een brilletje in een virtuele wereld gebracht. Bij augmented reality zie je op je tablet of via een bril een extra, virtuele, holografische laag in het museale erfgoed. Dat is heel spectaculair naar beleving toe en biedt wereldwijd enorme kansen voor het tentoonstellen van eeuwenoud erfgoed. Via hologrammen breng je objecten terug tot leven. Zo kun je veel beter de context schetsen.”
“Dat gebeurt ook voor het Lam Gods. In de crypte van de Sint-Baafs Kathedraal vertellen we met augmented reality de geschiedenis van het bouwwerk en van het ontstaan van het Lam Gods. We loodsen de bezoekers binnen in het atelier van Jan van Eyck. En er is aandacht voor de ontvreemding van dit kunstwerk door Napoleon en door de Duitsers tijdens WO II. Zelfs de mysterieuze diefstal van de panelen komt aan bod”, zegt Hans Vandamme.
Geen verstoring
Een extra troef die Alfavison biedt, is dat het geen beroep moet doen op grote projectoren en installaties die de dagelijkse misvieringen in de kathedraal zouden verstoren.
Het Brugse bedrijf dokterde dit innovatief concept al bijna vier jaar geleden uit: “Het opent de deuren naar een nieuwe vorm van erfgoedbeleving, zonder schade aan te richten. Met museumconcepten van de toekomst trek je een nieuwe generatie museumpubliek aan. We hebben al tientallen projecten gerealiseerd in binnen- en buitenland. Zo konden de bezoekers tijdens een expo in het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis virtueel in schilderijen van Breugel stappen. Vorig jaar reconstrueerden we een ballonvaart boven het 19de eeuwse Buxton. In Baku bouwen we een innovatief museum over de zijderoute in opdracht van de overheid van Azerbeidzjan.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier