Wie zijn onze prinsessen nu écht? Op die vraag wil de Brugse royaltywatcher Brigitte Balfoort, samen met haar collega Joëlle Vanden Houden, een antwoord bieden in het boek ‘Prinsessen van België’. “We brengen de verhalen van de vrouwen achter de prinsessen. Over hun vallen en hun opstaan”, klinkt het.
Het koningshuis is weer helemaal in. Die stijgende interesse merken ook royaltywatchers Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden. Het inspireerde hen om de handen in elkaar te slaan en de levens van de huidige generatie prinsessen neer te pennen. Van Elisabeth tot, jawel, Delphine. “In de eerste lockdown zijn we aan het boek begonnen en tijdens het schrijven zijn er twee prinsessen bijgekomen”, lacht Brigitte Balfoort. “Delphine werd eindelijk erkend, maar ook haar dochtertje Joséphine is prinses. Die hele affaire brak los toen we het boek wilden uitbrengen. De publicatie hebben we daarom uitgesteld, want de historische foto’s van haar met koning Filip en later ook haar vader en koning Albert II moesten er absoluut in. In de eerste versie van het boek hadden we zelf al Delphine opgenomen, omdat ze in de ogen van alle Belgen al zo lang prinses was. We plaatsten haar naam wel tussen haakjes, maar die mochten dus weg in de finale versie.” (lacht)
Warme opvoeding
In het boek willen de auteurs het verhaal brengen achter het kroontje. “Ieder meisje wil prinses worden, maar ik zeg telkens: denk toch tweemaal na. Volledig vrij zijn – toch ons hoogste goed – zijn ze nooit. Of ze moeten met alles breken en verhuizen naar de andere kant van de wereld zoals Meghan Markle. En dan nog… We willen het verhaal van de vrouwen achter de prinsessen brengen. Over hun vallen en weer opstaan. De rode draad van het boek is dat zij – in tegenstelling tot hun voorgangsters – wél een warme opvoeding hebben gehad. Bij de vorige generaties moesten prinsessen enkel mooi zijn en kinderen maken. Ze hadden bijna allemaal een ongelukkige jeugd gehad, waarbij ze werden opgevoed door nanny’s en vastzaten in een gouden kooi. Dat liet zich telkens voelen in hun latere leven. Maar wat wil je? Als je nooit ruzie kon maken, nooit moest delen of nooit eens een fout vriendje had… Dat hebben mensen nodig om een evenwichtige volwassene te worden. Ook prinsessen. Deze generatie heeft wél een warme opvoeding gekregen en zijn stuk voor stuk sterke, ambitieuze vrouwen die carrière maken.”
“Tijdens het schrijven zijn er twee prinsessen bijgekomen. De publicatie hebben we daarom even uitgesteld”
Het koningshuis is en blijft een wat omwalde wereld, waar je niet zo maar binnen kan stappen. Voor hun verhalen konden de dames bogen op hun jarenlange ervaring. “Twintig jaar lang maakten we samen het VTM-programma Royalty . In al die jaren hebben we een enorm netwerk opgebouwd. Voor veel zaken kunnen we even bellen naar de intimi. Ze weten dat we niet uit zijn op roddels of gratuit iets zullen schrijven. Bovendien hebben we ook een netwerk bij hun dichtste vrienden. Ook al kunnen en mogen we hen zelf niet interviewen, dan nog hebben de leden van de koninklijke familie graag dat iets geweten is. Bepaalde zaken worden op een sluikse manier via hun vrienden naar ons doorgespeeld.” (lacht)
Straf bezig
Met het boek surfen de royaltywatchers mee op de stijgende interesse in het koningshuis. “Die merken we zeker, ook als ik lezingen over het thema geef. Eerst en vooral is er de figuur van prinses Elisabeth. On-ge-loof-lijk! Zij heeft werkelijk alles. De looks, de présence, de intelligentie, de meertaligheid… Iedereen zag meteen bij haar speech op haar achttiende verjaardag: dit wordt wat. Bovendien liet ook Koning Filip zich niet onbetuigd. Denk aan de Congo-kwestie, waar hij tegen zijn eigen familie inging. Of de gewaagde stappen in de formatieronde, zonder daar veel kritiek op te krijgen. Maar natuurlijk ook de uitgestoken hand naar zijn halfzus Delphine en de recente ontboezeming over zijn moeilijke jeugd. En dat terwijl zijn ouders nog leven. Qua taboedoorbreekend statement kan dat wel tellen. Het koningshuis is straf bezig. Toen ik als journaliste van de algemene redactie met het volgen van het koningshuis begon, had ik angst voor de ondraaglijke lichtheid van het onderwerp. Maar zoals steeds: hoe meer je over iets begint te weten, hoe boeiender het wordt. Of het een idee is om Royalty weer uit te zenden? Dat zou ik heel fijn vinden. En hierbij de spontane sollicitatie. (lacht)
>>> ‘Prinsessen van België’ van Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden is uitgegeven bij Houtekiet en ligt sinds vandaag 11 december in de winkels. Richtprijs: 24,99 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier