Op vrijdag 17 mei 2024 om 19.00 uur in de Bibbox is het eindelijk zover: de langverwachte boekpresentatie van ‘Waregem Wielerstad’, geschreven door de gepassioneerde auteur Willy De Bouvrie. In een hartelijk gesprek heeft De Bouvrie zijn diepste inspiratiebronnen en visie op dit boek met ons gedeeld.
“Wat mij inspireerde om het boek ‘Waregem Wielerstad’ te schrijven, is het gebrek aan vastgelegde wielergeschiedenis in Waregem. Terwijl Briek Schotte, een icoon van ons immaterieel erfgoed, herhaaldelijk werd belicht, bleven vele andere lokale helden in de schaduw staan”, steekt Willy De Bouvrie van wal. “Dit gegeven vormde de drijvende kracht achter de totstandkoming van mijn nieuwste boek: ‘Waregem-Wielerstad’”
Als voorzitter van het geschied- en heemkundig genootschap ‘Waregemse Verhalen’, en fervent schrijver, was De Bouvrie dan ook de uitgelezen persoon om deze sportieve geschiedenis van Waregem uit te lichten. Zijn enthousiasme is bovendien aanstekelijk wanneer hij spreekt over de iconische momenten uit het verleden.
“De reputatie van Waregem kreeg een flinke boost dankzij Briek Schotte, die tweemaal wereldkampioen werd: eerst in 1948 in Valkenburg en later in 1950 in Moorslede”, legt hij uit. “En laten we zeker het WK van 1957 in Waregem niet vergeten, waar Rik van Steenbergen zegevierde, ook een icoon. Dat bracht internationale erkenning voor Waregem”, vervolgt De Bouvrie, zijn stem doordrongen van trots voor de stad en haar rijke wielererfgoed. “Wat het moeilijkste was aan het schrijfproces? Geen enkele van de Flandriens vergeten”, lacht De Bouvrie.
Interviews
De avond belooft bovendien meer dan alleen een boekpresentatie. Er staat een boeiend programma op de agenda, met onder meer een inspirerend woord van Pietro Iacopucci, schepen van cultuur, en de charmante moderatie door Marc Fourneau. Bovendien kunnen bezoekers uitkijken naar een exclusief interview met enkele renners. “Iedereen is van harte welkom. Na afloop van de presentatie wordt er door het stadsbestuur nog een receptie aangeboden waarbij bezoekers de kans krijgen om na te praten en het boek te verkennen”, glundert De Bouvrie. (GD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier