Tuur Lietaert illustreert boeken op 16-jarige leeftijd: “Mijn vader is ook mijn baas”

Tuur Lietaert heeft het tekenen duidelijk in zijn vingers. In een mum van tijd brengt hij de figuren uit zijn fantasie tot leven in zijn tekeningen. © JDK
Jeffrey Dael
Jeffrey Dael Medewerker KW

Tuur Lietaert is ondanks zijn jeugdige leeftijd van alle markten thuis. De 16-jarige studeert niet alleen Latijn, maar daarnaast speelt hij ook gitaar en illustreert boeken. Wat begon met tekeningen maken voor de boeken van zijn papa, zou wel eens een staartje kunnen krijgen, want de jongeman tovert in een paar minuten een tekening vanuit zijn fantasie op zijn laptopscherm.

“Ik heb als kind al altijd graag getekend”, steekt Tuur van wal. Hij is de zoon van Bert Lietaert en Veerle Holsteyns en de jongere broer van Nand. Hij woont in de Ieperstraat in Kortemark en beëindigde zijn vierde jaar Latijn in het MMI. “Mijn ouders lieten mij ook een eindje tekenlessen volgen in Gits, maar ik maakte sowieso al vaak tekeningen uit mezelf. Die lessen waren wel goed om enkele technieken bij te leren. Naast het tekenen ben ik ook nog actief op mijn gitaar, net zoals mijn broer Nand. Die is onlangs ook begonnen met saxofoon. Mijn vader Bert is muziekleraar, maar hij geeft ook muziekboeken uit. Om die boekjes wat aantrekkelijker te maken, moeten daar wat leuke illustraties in”, zegt Tuur.

Mooie bijverdienste

“In de eerste uitgaves waren de tekeningen van de hand van Luc Descheemaeker uit Torhout. Hij is meer bekend onder de naam O-Sekoer en kaapte al heel wat internationale prijzen weg met zijn tekentalent. Voor de nieuwe boekjes wilden ze een nieuwe look en dus kreeg ik een tweetal jaar geleden de kans om dat ook daadwerkelijk te doen. De boeken die ik illustreer, zijn lesboekjes om gitaar te leren spelen: De Nieuwe Gitaar Horizon, speciaal voor lagereschoolkinderen. Ik probeer altijd snel te werken en ik baseer me op de titel van de liedjes. Dan laat ik mijn fantasie de vrije loop. Wanneer een les bijvoorbeeld over de hofdans gaat, dan teken ik een vrouw met een middeleeuwse jurk. Mijn creaties maak ik niet op papier, maar op mijn laptop. Daarvoor gebruik ik een speciale laptop-pen, zodat de tekening rechtstreeks op mijn scherm verschijnt. Ik moet ze dan gewoon nog uitlijnen en inkleuren en klaar is Kees”, aldus Tuur. Meestal werk ik een halfuurtje aan een tekening, maar voor grotere tekeningen heb ik wel wat meer tijd nodig. Ook de kaft van de boeken moet ik van illustraties voorzien. Mijn vader is dus eigenlijk een beetje mijn baas als uitgever, maar hij zal wel tevreden zijn over mijn werk. (lacht) Hij post nu en dan wel eens enkele van mijn creaties op zijn Facebookpagina. Voor mij is het niet alleen een leuke hobby, maar ook een bijverdienste. Ik verdien geen schatten natuurlijk, maar voor iemand van 16 jaar is het mooi meegenomen. In het boek wordt mijn naam in kleine lettertjes vermeld.”

Groter publiek

“Ik krijg vaak de vraag of ik van tekenen mijn beroep wil maken, maar dat denk ik niet. Als je kijkt wat er de laatste tijd allemaal gebeurt in de wereld van de artificiële intelligentie, dan is die kans heel klein. De computer neemt langzaam maar zeker alles over van de tekenaars. Het is wel leuk als ik complimentjes krijg van mensen die mijn tekeningen gezien hebben. Maar momenteel gaat het nog maar om een klein publiek, gezien die boeken enkel in de muziekles gebruikt worden. Daarom lijkt het mij wel leuk om nog andere opdrachten te krijgen. Ik zou het heel fijn vinden om een kinderboek te illustreren, of een leesboek. Zelf een boek schrijven en daar dan tekeningen bij verzinnen, is geen optie, want aan mij is geen groot schrijver verloren gegaan. Wat me ook wel heel tof lijkt, is grappige cartoons verzinnen en die laten publiceren in een krant. Misschien heeft De Krant van West-Vlaanderen wel interesse. Ik wil altijd eens komen solliciteren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier