Tom en Daniël eren priester-dichter die 125 jaar geleden stierf: “We stoffen Guido Gezelle af”

Daniël Billiet en Tom Veys op de bühne. (foto Luc)
Redactie KW

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Guido Gezelle het aardse met het eeuwige verwisselde. Om dat te herdenken hebben Tom Veys en Daniel Billiet een performance uitgewerkt waarin poëzie, teksten, muziek en video afwisselend aan bod komen: ‘Natuurlijk Gezelle’. “We geven het publiek een totaal ander beeld – uitdagend, speels, ingetogen, hilarisch, informatief … – van een heel grote persoonlijkheid.”

Tom Veys (45) is een rasechte Meulebekenaar die in Roeselare woont. In het dorp van Karel van Mander maakt hij deel uit van het Meulebeeks Dichterscollectief. Tom is licentiaat Germaanse filologie, maar een paar jaar geleden koos hij resoluut voor een job als parochie-assistent. Hij volgde daarvoor gedurende drie jaar een cursus en slaagde in zijn opzet. Nu is hij parochie-assistent in de Sint-Godelieveparochie in Roeselare.

“We werken op onze parochie echt vernieuwend”, steekt Tom van wal. “Onze parochie telt ruim 10.000 inwoners, en er zijn hier 250 vrijwilligers, in zo’n 25 werkgroepen. Er gebeurt hier echt heel wat. Cultuur dragen we hoog in het vaandel. Dit jaar mocht de figuur van Guido Gezelle zeker niet ontbreken.”

Tom staat ook al enkele jaren op dichterspodia in Vlaanderen en in Nederland. In zijn dichtkunst ontdekken we thema’s als familiebanden, thuissituaties, het aanreiken van groeikansen. Hij vertaalde de dichtbundel ‘Pandemic’ van de Amerikaanse dichter Richard Harteis, voorzitter van de William Meredith Foundation en directeur van Poets Choice Publishing House.

Poëzie in de klas

Daniel Billiet (74) is schrijver, scenarist, leraar en dichter. Hij werd geboren in Gent en startte zijn loopbaan als leraar Nederlands-Engels in het secundair onderwijs. Langzamerhand besefte hij dat de inbreng van poëzie in het onderwijsproces tot gunstige resultaten kon leiden. Hij bedacht nieuwe technieken om poëzie in de klas te brengen. Hij promoot nu nog altijd geestdriftig het jeugdgedicht, en geeft lezingen over jeugdliteratuur en jeugdpoëzie. Hij is ook docent creatief schrijven.

“Het was tijdens een van die schrijfsessies dat ik met Daniel in contact kwam”, aldus Tom. “Daniel schrijft ongekunstelde poëzie, direct, to the point. Realistische onderwerpen, thema’s uit de derde wereld trekken zijn aandacht, maar ook de milieuproblematiek waarmee we nu te kampen hebben. Bij dit alles hanteert hij een origineel taalgebruik. Zo komen we rechtstreeks bij Gezelle uit. Zonder Gezelle was er geen Hugo Claus, was er geen Paul van Ostaijen. Hij was ontegensprekelijk de grootste dichter van de Lage Landen.”

Onuitputtelijk vat

“Wat we met deze voorstelling vooral beogen, is de figuur Gezelle afstoffen. We zetten ons publiek een caleidoscopische bril op, zodat het een totaal ander beeld krijgt – uitdagend, speels, ingetogen, hilarisch, informatief … – van een heel grote persoonlijkheid. Onze voorstelling is doorspekt met historische en leuke anekdotes. Zowel Daniel als ikzelf brengen ook eigen poëzie, zodat er een constante interactie is op de bühne.”

“Gezelle is zo’n boeiende figuur, een onuitputtelijk vat zeg maar. Hij was de eerste natuurdichter, een gedreven pedagoog die zich aan het Klein Seminarie in Roeselare ontpopte tot een originele leraar die een grote invloed uitoefende op een aantal van zijn leerlingen.”

“Naast dichter was Gezelle taal- en volkskundige, vertaler, journalist en redacteur van een aantal tijdschriften. Hij sprak vlot vijftien talen en dweepte met het Afrikaans. Gezelle was een talenwonder. Hij bezat een enorme verzameling woorden, verrijkt met filosofische en historische bemerkingen. Na zijn dood werden er 150.000 ‘papierlingskes’ met woordverklaring gevonden.”

Meer info omtrent ‘Natuurlijk Gezelle’ bij Tom Veys op 0470 84 62 29 of tomveys@yahoo.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier