Stripkeet zoekt nieuwe stek: na 45 jaar is er geen plaats meer in jeugdclub Ten Goudberge

Pim Roose (links) en Bart Bostyn weigeren de handdoek in de ring te gooien en zoeken dringend een nieuwe ruimte voor Stripkeet FC Knudde. © SLW
Stefaan Lernout

Na 45 jaar dient Stripkeet FC Knudde een nieuwe stek te zoeken. In de plannen van de nieuwe verbouwing van JC Ten Goudberge in Wevelgem is er geen plaats meer voor een van de oudste en grootste stripbibliotheken van Vlaanderen. Het zoeken naar een geschikte ruimte is gestart, via de gemeente of wie weet een stripfanaat. “Helemaal niet evident’, klinkt het. “Het gemakkelijkste zou zijn om de handdoek in de ring te gooien, maar dat willen we niet.”

Stripbibliotheek FC Knudde, beter gekend als ‘De Stripkeet’, werd boven de doopvont gehouden in 1979. De start was heel bescheiden, de kleine collectie werd in verplaatsbare houten bakken bijgehouden. Met de collectie groeide ook de Stripkeet en die kreeg zijn eigen lokaal in het vroegere ‘zeefdrukkot’. Er volgden nog heel wat verhuizingen, bij de verbouwing van JC Ten Goudberge in 2016 kregen het sanitair en het terras een make-over en kregen de albums een vaste plaats vooraan de jeugdclub. De 8.500 titels moeten in de zomer opnieuw een nieuwe bestemming krijgen en die bevindt zich niet langer binnen de muren van JC Ten Goudberge.

De tijd dringt

“De vraag naar meer ruimte keert heel regelmatig terug bij onze jeugdhuisleden”, vertelt jeugdhuiscoördinator Hanne Callewaert. “De Stripkeet huist helemaal vooraan, op een plaats waar we graag onze burelen zouden inrichten omdat die ruimte voor de leden heel makkelijk te bereiken en dus erg laagdrempelig is. Nu moeten ze de trap naar boven nemen om ons, de coördinatoren, te vinden. Een mogelijkheid was dat de stripkeet naar de vroegere burelen zou verhuizen. Daar willen we echter een atelierruimte inrichten waar onder andere textielproject LAP een vaste stek kan vinden.”

Stripkeet FC Knudde is een van de oudste en grootste stripbibliotheken in Vlaanderen. De club telt nog steeds 60 actieve leden met een totaalbereik van 200 leden. Pim Roose (42) en Bart Bostyn (46) zijn twee van de vijf bestuursleden die vastbesloten zijn om voor de rijke verzameling een nieuwe onderkomen te vinden.

“De tijd dringt, want het is de bedoeling dat we in augustus hier al vertrokken zijn”, aldus Pim. “We contacteerden SPWe basis die op lange termijn wel perspectief ziet maar door verbouwingen voorlopig geen toezeggingen wil doen. Bovenlokaal hebben we contacten met erfgoed Zuid-West en Faro, die het belang van het bijhouden van de collectie en het toegankelijk stellen ervan benadrukken. Iedereen is het erover eens: we willen deze collectie in zijn geheel behouden.”

Advies

“In de Wevelgemse bibliotheken kan je ook stripverhalen lenen en lezen”, pikt Bart in. “Hun collectie is niet te vergelijken met die van ons. Tussen onze 8.500 stripverhalen zitten heel wat unieke, ook gesigneerde strips. Sommigen zijn niet meer te verkrijgen. Bovendien bieden we onze expertise aan. Wie hier binnenkomt krijgt gratis advies. Wie op reis vertrekt naar bijvoorbeeld Venetië of Turkije en zich graag wil onderdompelen in de lokale cultuur op reis, krijgt meteen een serie strips mee – afhankelijk of hij of zij geïnteresseerd is in geschiedenis, architectuur of romantiek. We zoeken dus dringend een ruimte waar de boeken droog staan en die we één tot twee keer per week een tweetal uur kunnen openstellen voor het publiek. Het gemakkelijkste zou zijn om de handdoek in de ring te gooien, maar dat willen we nu eenmaal niet.”

In overleg gaan

Samen met de verantwoordelijken van JC Ten Goudberge schreef het bestuur de gemeente aan met de vraag of er ergens een ruimte bestaat waar de bib opnieuw kan opstarten. Misschien zoals in Gullegem waar de stripbibliotheek een onderkomen vond in een gebouw van de gemeente. “We hebben de brief net ontvangen”, antwoordt schepen Geert Breughe. “We kregen nog niet de gelegenheid om er dieper op in te gaan, zelf wist ik tot vorig weekend niet dat een verhuis zich opdrong. Zoals dat gangbaar is zullen we met de mensen van de Stripkeet en de jeugdclub in overleg gaan. En dan bekijken of en wat we kunnen betekenen in de zoektocht naar een nieuwe ruimte.”

“We leven op hoop”, besluit Bart Bostyn. “Ondertussen verspreiden we de boodschap zoveel als het kan. Wie weet kan een particulier met liefde voor stripverhalen ons – al dan niet tijdelijk – uit de nood helpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier