Rob Kindt belicht WO I in gemeente in ‘De Zeis van den Duits’: “Mensen en hun verhalen”
Op zaterdag 6 maart signeert Rob Kindt zijn boek ‘De Zeis van den Duits’ in de bibliotheek in de Schoolstraat. De voormalige schepen bundelde plaatselijke diepmenselijke verhalen uit WO I in een eigen boek, gesteund op zeven jaar opzoekingswerk.
Rob Kindt (66) is getrouwd met Catherine Callu. Hij is vader van drie kinderen en opa van vijf kleinkinderen en woont in de Vierbunderstraat. Hij volgde Romaanse filologie aan de KU Leuven en gaf 37 jaar les aan het Klein Seminarie in Roeselare, waar hij ook coördinator van de derde graad was. Tussen 2012 en 2018 was hij schepen in Ingelmunster, met onder andere erfgoed en patrimonium als bevoegdheden. Het is in deze hoedanigheid dat hij de motor was achter vijf druk bijgewoonde herdenkingen van de Groote Oorlog die tussen 2014 en 2018 plaatsvonden in de Sint-Amandskerk. Talen en verhalen, literatuur en erfgoed zijn levenslang gekoesterde passies, die in ‘De Zeis van den Duits’ samenvloeien.
Rode draad
Rob weet nog heel goed wanneer dit project begon: 11 november 2013 om 11 uur ‘s ochtends. “We staan met een kersvers schepencollege voor het oorlogsmonument. Het is de start van een herdenking van WO I, waar amper levende mensen op aanwezig zijn. De namen op het monument gaan ook al lang schuil onder een waas van vergetelheid. Zowat overal plant men in die dagen grootse herdenkingen naar aanleiding van honderd jaar Groote Oorlog die in 2014 zouden plaatsvinden. Persoonlijk vroeg ik mij af wie die namen zijn en of we voor die mensen ook niet iets mooiers in elkaar konden steken dan wat in 2013 gebeurde. Dat was meteen de start van vijf jaar aangrijpende en drukbijgewoonde herdenkingen in de Sint-Amandskerk”, zegt Rob. “Na afloop kwam dikwijls de vraag om de verhalen van toen niet verloren te laten gaan, om er een boek van te maken. Na twee jaar bijkomend speurwerk en schrijven ligt ‘De Zeis van den Duits’ nu in de boekhandel.”
Het begon met vijf aangrijpende herdenkingen in de Sint-Amandskerk
De rode draad doorheen het boek is hoe de gemeente Ingelmunster de bezetting onderging, met vaak een weerslag in de buurgemeenten. Het is een chronologisch verhaal van 1913 tot 1919, van voor tot na de oorlog. Verhalen over de bezetting 1940-1945 zijn legio, die over een bezet dorp ‘14-’18 zijn eerder schaars. Toch is het regime dat ‘Den Duits’ oplegt een even hard maaiende zeis. Ingelmunster neemt als eerste dorp in Etappengebiet ook een heel aparte plaats in, wat het verhaal bijzonder maakt. Dit is de plek waar de trein frontsoldaten van en naar het station brengt. Ze komen uitrusten, worden ontluisd, geven zich over aan Wein, Weib und Gesang. Het tekent het dorp diep.
Verhalen van verzet
Op die rode draad enten zich de verhalen van de namen op het monument, van hoe jongens, mannen, vaders uit het dorp genadeloos vermalen worden in de oorlogsmachine, van hoe dit de achterblijvers in het dorp raakt. Rob brengt diepmenselijke verhalen, die van ‘De Zeis van de Duitsers’, een ander boek dan louter heemkundig maken. En zijn ook verhalen van verzet, van burgemeesters en jonge meisjes, van kwajongensstreken, van kloosterzusters, van solidariteit die toch weer hoop geven. Dit boek focust op mensen en hun verhalen, die gebed worden in solide onderzoek. Het boek bevat eveneens een 60-tal soms uitzonderlijke illustraties, foto’s en tijdsdocumenten, die het verleden vaak heel levendig in het heden overbrengen.
Sinds 1 maart is het boek verkrijgbaar in alle fysieke en online boekenwinkels in België en Nederland. In onze gemeente ligt het te koop in vier krantenwinkels : Clip, Infono, Joli en Winnetoe. Ook bij Standaard Boekhandel in Izegem is het boek op voorraad. Rob signeert het boek op zaterdag 6 maart tussen 10 en 12 uur en tussen 14 en 16.30 uur in de bib. Wegens corona moet er vooraf worden ingetekend. Dit kan bij voorkeur via https://ingelmunster.kwandoo.com/ . Klik op signeersessie en kies je tijdslot van een half uur. Inschrijven kan ook via bibliotheek@ingelmunster.be of via 051 32 14 65.
‘De Zeis van den Duits’ door Rob Kindt. Uitgeverij Bibliodroom, 172 pagina’s, 24,95 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier