Op vrijdag 16 april werd in Lampernisse het nieuwe boek ‘Lampernisse, het stille’ van Peter Bossu voorgesteld. De voorstelling vond plaats in het dorpshuis De Seizoenen in de oude kerk van Lampernisse met als gastsprekers burgemeester van Diksmuide Lies Laridon en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Burgemeester Lies Laridon verwelkomde het beperkte aantal gasten en had het in haar openingswoord onder andere over de schoonheid van Lampernisse, een van de 14 dorpen die Diksmuide telt, en ook een van de ‘Charmante Dorpen’.
“Wat bijna niet te realiseren was, is hier in Lampernisse gebeurd, een symbiose tussen landbouw en natuur, een win-winsituatie voor beiden. Hier in Lampernisse werd de kerk uit dienst genomen en enerzijds heringericht als dorpshuis De Seizoenen naar een roman van Clem Schouwenaars, die zich graag in Lampernisse terugtrok en anderzijds in een urnenkerk, een unieke realisatie.”
Kerktoren wordt uitkijktoren
“Ik kan ook nog meegeven dat we de mooie toren van deze kerk willen uitbouwen als uitkijktoren om zowel inwoners als toeristen een nog beter en mooier zicht over deze streek te bieden”, aldus burgemeester Laridon.
Vlaams minister Demir deelde mee nog maar een aantal jaar Lampernisse te kennen. “Ik was meteen gecharmeerd door het landschap, de polders zien, is als een eerste keer oog in oog staan met een Rubens, je vergeet het nooit meer!”
Ik droomde er al jaren van om een boek over Lampernisse uit te brengen
“De rijke natuur als een uitgestrekt groen lappendeken, met zijn vele soorten vogels, de grote ecologische waarde van dit gebied en de kans om in stilte te genieten van al dat moois zorgen ervoor dat ik hier graag kom.” Tenslotte kwam Peter Bossu aan het woord. De voormalige schepen van Diksmuide en coördinator van Natuurpunt De Bron woont met zijn gezin in Lampernisse.
Dorp met rijk verleden
“Ik droomde er al jaren van om een boek over Lampernisse uit te brengen”, stak Peter van wal “een dorp met een rijk verleden, waar ooit 1.500 inwoners waren – nu zijn dat er nog net geen 200 – ligt al vele eeuwen op een oude verzande zeekreek omringd door rijke graslanden.”
“Het boek bevat ook heel wat mooie foto’s waaronder foto’s van de uitgestrektheid en het groene karakter, de sporen van het verleden, de laatmiddeleeuwse terpen, de grillig kronkelende zeekreken en de slingerende, op verzande zeekreken aangelegde polderwegen. In 1993 werd het weidegebied van Lampernisse beschermd als landschap, de komgronden werden erkend en beschermd”, weet Peter Bossu.
Historische figuren
In het boek wordt niet alleen gekeken naar de geschiedenis en het geografische maar eveneens verteld over de historische figuren zoals Zannekin, Pieter Winten, Hugo Claus, Willem Vermandere en Clem Schauwenaars, de redding van de komgronden en de vogels die in de polders te vinden zijn.
Prachtig naslagwerk
Een prachtig naslagwerk vol foto’s die aanzetten om Lampernisse eens te bezoeken. Het boek, 143 pagina’s op kwaliteitsvol papier, is te koop bij café-restaurant Zannekin in Lampernisse vanaf 8 mei, in het Bezoekerscentrum kasteel/natuurreservaart De Blankaart in Woumen, muziekclub 4AD vanaf 8 mei in de burelen en het café, supermarkt De Platse Dorp 28 in Alveringem, Dagbladhandel ’t Gazetje, Kaaskerkestraat 41/A in Kaaskerke, Walter Wackenier in Koksijde via Walter.wackenier@scarlet.be .
Het boek kost 20 euro en voor eventuele verzending per post wordt 3 euro extra aangerekend, Je kan het boek bestellen mits overschrijving op rekening BE66 7380 0450 2943 met vermelding ‘Lampernisse , het stille’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier