Op zoek naar de populaire Gistelse volksheilige Godelieve

De drie auteurs, Hans Gryspeert, Raoul de Puydt en Marc Vansevenant, bij de voorstelling van de nieuwe publicatie. © PM
Redactie KW

Er is nieuw werk verkrijgbaar dat zich buigt over de afbeelding van de heilige Godelieve. Gistels ereburger Raoul Marie de Puydt en Marc Vansevenant verdiepten zich in de rijke iconografie. “We ontdoen Godelieve van de overvloedige franjes en plaatsen haar in het Vlaanderen van de elfde eeuw.”

Het zijn mooie tijden voor liefhebbers van Gistelse geschiedenis. Afgelopen zomer verscheen een publicatie over Jean-Baptiste Bethune (1821 – 1894). Hij was architect van het prioraat Sint-Godelieve en de familie Bethune was tussen 1889 en 1949 ook eigenaar van het kloosterdomein. Schrijvers Marc Vansevenant en Werner Peene beschreven dit stukje lokale geschiedenis met veel oog voor detail. Nu, een goed half jaar later, verschijnt op initiatief van Raoul Marie de Puydtfonds en uitgeverij Halewijn een nieuw boek: Godelieve van Gistel. De reliekschrijnen van de heilige.”

“Dat Godelieve van Gistel in Vlaanderen een bijzonder populaire volksheilige was, blijkt alleen al uit de vaak voorkomende namen Lieve en Godelieve”, beginnen auteur en ereburger Raoul Marie de Puydt en Marc Vansevenant. “Die populariteit zorgde ervoor dat haar levensgeschiedenis en heiligenleven doorheen de eeuwen werd verrijkt met extra wonderen en legenden. In dit boek proberen we haar te ontdoen van overvloedige franjes en plaatsen we haar verhaal in het Vlaanderen van de elfde eeuw”, klinkt het.

Drogo

Hiervoor baseren de schrijvers zich op het werk van monnik Drogo van Sint-Winnoksbergen, het huidige Bergues in Noord-Frankrijk. “Hij voerde discrete en objectieve gesprekken met getuigen en andere belangrijke figuren, wat in 1084 zou leiden tot een evenwichtig levensverhaal van Godelieve. Deze tekst, of vita, lag aan de basis van haar heiligverklaring. We verdiepten ons vervolgens in de rijke iconografie, zoals die terug te vinden is in de reliekschrijnen die voor haar zijn ontworpen.”

Negen schrijnen

Niet minder dan negen schrijnen weten ze te beschrijven en kunsthistorisch te duiden. Daartoe behoren de twee schrijnen in Gistel zelf – met name in Ten Putte en de Onze-Lieve-Vrouwekerk – maar ook die in Brugge, Gent, Lyon (Frankrijk) en Frankfurt (Duitsland). “Diverse kunstvormen van olieverfschilderijtjes over beeldhouwwerk en edelsmeedkunst komen daarbij aan bod in de nieuwe publicatie.”

In een afzonderlijke bijdrage zoomt Hans Gryspeert in op het drieluik De Godelievetafel, die bewaard wordt in het Godelievemuseum van Gistel. Laura Goedert, adjunct-conservator van het bekroonde Museum Rolin in Franse Autun, noemt het boek ‘een geactualiseerde en oordeelkundig gedetailleerde synthese’. (TVA)

Het boek is verkrijgbaar via www.halewijn.info of via info@godelievevangistel.be of 0479 790 889. De verkoopprijs bedraagt 30 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier