Nieuw boek bundelt fauna en flora aan de Vlaamse kust: “Ideaal hulpmiddel om natuur te leren kennen”
Wandelaars die graag op ontdekking gaan in de natuur aan de kust kunnen vanaf nu het nieuwe boek ‘Fauna en Flora aan de Vlaamse kust’ gebruiken om te herkennen wat er allemaal leeft. Hans Baeté en Bart Muys brengen de grote verscheidenheid aan grote en kleine dieren, bomen, kruiden tot paddenstoelen in beeld.
Ze maakten bewust een laagdrempelig boekje waarmee iedereen op stap kan aan zee. “We nodigen iedereen uit om actief met het boek aan de slag te gaan en zo bij te leren over de natuur.”
“De meeste studenten waar ik les aan geef, kennen heel weinig van natuur. Dat moet veranderen”
Er verschenen al boeken over ‘de Kempen’, ‘het Groene Woud en ‘het Zoniënwoud’. Met ‘Fauna en flora van de Vlaamse kust’ verschijnt het vierde werk in deze rij met steun van de Provincie West-Vlaanderen. Het idee van Bart Muys is mensen een praktische gids aan te bieden zodat ze concrete informatie vinden over wat er leeft in een specifieke regio. “De meeste studenten waar ik les aan geef, kennen heel weinig van natuur. We moeten vaak van nul beginnen. Dat is een schril contrast met onze voorouders. De jagers en verzamelaars kenden heel wat soorten omdat het nodig was om te overleven. Wij hebben dat ook terug nodig”, licht de professor in bosecologie toe.
Ecosystemen
Het gaat niet om de natuur als patrimonium maar als gereedschap. “We kunnen niet overleven zonder biodiversiteit. Er is veel recent onderzoek naar de rol van ecosystemen. We hebben allerlei experimenten opgesteld en onderzoek heeft getoond dat als biodiversiteit toeneemt, de productiviteit ook toeneemt in verschillende systemen. We willen daarom meer mensen bereiken en motiveren om natuurkennis op te doen. Wie dat heeft zal ook meer motivatie vinden om te strijden voor natuurbehoud.”
“Het is een praktische gids, we willen dat mensen er echt iets aan hebben”
Vanuit dat idee werkte Muys aan de nieuwe reeks. “We wilden vertrekken vanuit een zeer praktische gids waarmee iedereen aan de slag kan. In de boekhandel zijn er heel wat boeken waar bijvoorbeeld honderden soorten vogels in staan, maar voor beginners is dat minder interessant omdat je veel soorten nooit in de praktijk zal tegenkomen. We wilden ervoor zorgen dat mensen kennis opdoen waar ze iets mee zijn. We focussen ons daarom telkens op een specifiek gebied en houden ons nu dus enkel bezig met de soorten die relevant zijn voor onze kust.”
Illustraties
De gids werd mooi geïllustreerd door Toni Llobet, een gekende natuurillustrator afkomstig uit Barcelona. “Hans Baeté is de auteur. Hij zorgt voor de interessante weetjes. Hij denkt telkens na over welke soorten er in de gids moeten. We hebben alles dan uiteindelijk met lokale experts afgetoetst. Eerst geven we algemene info over de regio en welke habitats je kan vinden aan de kust van het strand tot de oude duingraslanden. Bij de tien belangrijkste habitats wordt getoond wat er precies te zien is. We halen er per soort enkele specifieke exemplaren uit die je hier kan vinden. Kinderen kunnen een kruisje plaatsen bij soorten die ze gevonden hebben en tellen hoeveel exemplaren er zijn. Op die manier kan je er een uitdaging van maken waar kinderen enthousiast mee aan de slag gaan.”
Een van de meest voorkomende soorten, die typisch zijn voor de kust, is bijvoorbeeld helmgras. “Dat zal je overal tegenkomen. Iets zeldzamer is dan weer de Blauwe Zeedistel. Tijdens mijn jeugd was dit een zeldzame soort, maar ondertussen is het terug aan het opkomen. Je zal ook de zeewinde terugvinden. Ook bij de schelpen zoomen we in op verschillende soorten en tonen welke soorten hier oorspronkelijk niet voorkwamen”, licht Hans Baeté toe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier