Met ‘Cuerne 1914-1918, om nooit te vergeten’ schreven Rudy Verbrugghe en Noël Derez een lijvig en rijkelijk geïllustreerd boek over 132 gesneuvelden van Kuurne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het is een boek om te koesteren. Een boek om alle slachtoffers te eren en te herdenken.
De twee vrienden Noël Derez (80) en Rudy Verbrugghe (66), allebei Kuurnenaren en gebeten door de microbe van het Kuurnse erfgoed, zijn niet aan hun proefstuk toe. Ze schreven samen reeds Kuurnse Noten Balken en Kapellekes van Kuurne. De laatste drie jaar zaten ze met hun neus in de gemeentelijke archieven en in het Rijksarchief in Kortrijk, zochten ze op het internet, bladerden ze door talloze bidprentjes en zochten ze naar familieleden van de gesneuvelden. Ze schreven het relaas van 132 gesneuvelden neer. Het resultaat is een indrukwekkend verhaal van meer dan een eeuw geleden, dat nooit meer vergeten mag worden.
Gesneuvelden
“Ja, we schrijven samen”, vertelt Noël. “Het was echt geweldig veel werk. Maar we doen het met plezier. Rudy doet meer het opzoekingswerk, neemt foto’s van graven en standbeelden. Maar we schrijven elk ook de verhalen. We lazen elkaars werk, vulden elkaar aan en pasten onze teksten aan naargelang we meer materiaal vonden.” Op de vraag waarom ze het nodig vonden om het zoveelste boek uit te geven over de Grooten Oorlog, antwoordt Rudy: “Het is niet zomaar een boek over de oorlog. Het gaat over de mens in de oorlog. Over de gesneuvelden in Kuurne. Over de soldaten van Kuurne die elders sneuvelden, over de weggevoerden van Kuurne, die vooral in Frankrijk stierven en over de talrijke inwoners die in Kuurne stierven tijdens bombardementen. Er is zelfs een verhaal van een baby van amper een maand oud die stierf tijdens een aanval met gasbommen.”
Het boek gaat over ‘de mens’ in de oorlog
Voorouders en familieleden
“We kregen de volle steun van het gemeentebestuur en zijn daar uiteraard zeer dankbaar voor”, vervolgt Noël. “We kozen ervoor om het boek te illustreren met tal van bidprentjes, familiefoto’s en straatbeelden van verwoestingen in Kuurne. Het boek telt 300 bladzijden en wordt op A4-formaat met hardcover uitgegeven. Het is een boek over onze voorouders en familieleden. Van de 132 slachtoffers zijn er in Kuurne nog steeds veel familieleden. Onder andere de families Carpentier, Deylgat, Maelfait, Andries, Doornaert, Accou, Vermoere, Vleirick, Mesdag, Ongenaert leven nu nog in Kuurne en zijn verwant aan gesneuvelden. “Daarnaast is er ook het verhaal over het drama in De Witte Roos, een café langs de Brugsebaan, waar een Duitse soldaat werd vermoord, waarop de Duitsers de drie Kuurnse verantwoordelijken executeerden. Het zijn allemaal verhalen om nooit te vergeten. Maar achter elk verhaal schuilt een mens van vlees en bloed, die stierf tijdens een vreselijke periode in onze geschiedenis”, besluit Noël Derez.
Nieuw project
De twee zitten niet stil en zijn nu al begonnen met een nieuwe project: de geschiedenis van de Harelbeeksestraat van de middeleeuwen tot nu. Ze doen dan ook graag een oproep aan mensen die verhalen kennen over de Harelbeeksestraat. Ook documentatie of foto’s zijn welkom bij Noël Derez (Harelbeeksestraat 26). Het boek Cuerne 1914-1918, om nooit te vergeten kost 36 euro en kan besteld worden via de vrijetijdsdienst van de gemeente (056 36 20 50) of door overschrijving op het rekeningnummer van Noël Derez. Wil je het boek aan huis geleverd krijgen, dan betaal je 6 euro portkosten extra. Het boek zal voorgesteld worden op 11 november en is alleen te verkrijgen door op voorhand in te tekenen. (ADM)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier