De Kemmelse hondengedragswetenschapper Joke Monteny (47) heeft een opvolger klaar voor haar bestseller ‘Welkom Puppy’ uit 2017. In ‘Je pup is geen opwindspeeltje’ gaat ze nog een stap verder in het ontkrachten van allerlei mythes over honden en hun gedrag.
Joke Monteny (47) woont in de Wijtschatestraat in Kemmel met echtgenoot Wim Bossant en kinderen Wanne, Hannah en Marith. Ze is van opleiding bio-ingenieur en werkte een tijdje als ingenieur in de bouw, maar haar passie voor dieren bleef haar achtervolgen. “Twintig jaar geleden ben ik hier heel kleinschalig begonnen omdat ik zelf een hondje had geadopteerd waar er heel veel gedragsproblemen mee waren”, vertelt Joke. “Ik heb dan verschillende hondenscholen afgegaan in de hoop dat ze me konden helpen, maar had daar nooit een goed gevoel bij omdat dat niet wetenschappelijk onderbouwd was. Dan ben ik zelf beginnen studeren over honden. Ondertussen ben ik docent en onderzoeker bij Vives Hogeschool te Roeselare. Daar doceer ik ethologie, of gedragsbiologie over het gedrag van dieren. Ik geef onder meer ook specifiek lessen ethologie en training van honden aan postgraduaten en aan fokkers. Het onderzoek spitst zich toe op het in kaart brengen van sociaal gedrag van pups. Aan UGent verzorg ik praktijkles ‘taal van de hond’ voor de dierenartsen. In Kemmel heb ik mijn privépraktijk, waar ik mensen begeleid bij de opvoeding van hun pup of die problemen ondervinden met hun hond.
Hapklare info
“Heel dikwijls vertrekken de mensen hier met een hoop informatie en vragen ze of ze dat ook niet kunnen vinden in boeken. Praktische hapklare informatie was moeilijk te vinden. In 2014 kreeg ik zo het idee om alle wetenschappelijke kennis zelf in een boek te gieten. Dat resulteerde in Welkom Puppy. Drie jaar had ik daaraan gewerkt. Ik hoopte om 500 exemplaren te verkopen, maar ondertussen zit ik al over de 10.000 en aan de zesde druk.”
Je pup is geen opwindspeeltje is de titel van het nieuwe boek. “Dat is een metafoor die ik gebruik om aan te geven dat je als eigenaar de sleutel in handen hebt om de socialisatie van je pup op een rustige, aangepaste manier te doen. Tevens probeer ik de mythe te ontkrachten dat puppy’s alles in de eerste zestien weken moeten leren. Dan zou het socialisatievenster dichtgaan, maar daar zijn voorlopig geen wetenschappelijk bewijzen voor. In mijn praktijk en in onderzoek zien we dan soms ook jonge honden die ongewenst gedrag vertonen omdat ze overprikkeld zijn. Ondertussen heeft de wetenschap ontdekt dat we die jonge hersenen niet mogen overprikkelen. Je pup socialiseren doe je best gedoseerd en op maat van jouw individuele pup. In mijn boek leg ik dan bijvoorbeeld ook uit hoe dat fysiologisch werkt in de hersenen van de pup.”
Hechting cruciaal
Volgens Joke is er ook nog veel onwetendheid over het gedrag van honden. “Heel goed bedoeld krijgen eigenaars soms verkeerde adviezen, zoals dat je de baas zou moeten zijn van je hond. Of dat je hem onmiddellijk moet leren om naast je te lopen. Met de beste bedoelingen weliswaar, maar niet wetenschappelijk onderbouwd. Ik hoop ook met dit boek op dat vlak enkele steentjes te verleggen.”
“Jammer genoeg wordt er in hondenscholen nog vaak fout advies gegeven en ligt de focus bij puppytraining nog al te dikwijls op het aanleren van commando’s. Er is niks mis om je pup dit te leren, maar in eerste instantie is het belangrijk dat de pup een goede band opbouwt met zijn nieuwe gezin. Elkaar begrijpen en als het ware met elkaar kunnen ‘praten’ is hier een belangrijk aspect bij. Wanneer eigenaar en hond niet kunnen communiceren met elkaar is dit wel dikwijls de basis voor heel wat problemen. Net als bij mensen is hechting een cruciale factor. Hechting tussen hond en eigenaar vertoont heel veel gelijkenissen met hechting tussen ouder en kind, en ook honden kunnen zich veilig en onveilig hechten. Een kind dat veilig gehecht is, zal meer exploreren. Bij pups zien we dat ook.”
Door het succes van haar eerste boek en haar academisch werk is Joke een van de autoriteiten op het vlak van hondenethologie in Vlaanderen. “Ik doe én onderzoek én sta in de praktijk. Die combinatie is wel vrij uniek. Maar noem me geen ‘hondenfluisteraar’. Dat begrip ‘fluisteren’ heeft een niet-wetenschappelijke bijklank. Ik probeer me te verdiepen in de wetenschap. Vervolgens probeer ik de wetenschap te vertalen naar de praktijk zodat mens en hond op een voor beide aangename manier met elkaar kunnen samen leven.”
Vijf tips voor nieuwe puppybaasjes
1. Denk goed na als je een hond in huis haalt. Het is een andere diersoort dan wij en heeft andere gewoontes en ‘praat’ wat anders dan wij.
2. Een hond graag zien is het dier geven wat het nodig heeft. Een moeilijk aspect daarin is knuffelen. Mensen zijn wezens die knuffelen. Wij stammen af van de apen, de hond niet. Knuffelen is voor honden geen normaal gedrag. Als honden een goeie hechting hebben, kunnen ze het wel leren.
3. Socialisatie moet gebeuren op maat van jouw pup. Niet een afchecklijstje afwerken. Iedere hond is een individu dat op verschillende situaties verschillend zal reageren.
4. Wandelen aan de lange lijn. Als je met de hond tegen jou loopt en hij moet constant in diezelfde cadans blijven, dan is dat geen leuke wandeling voor die hond. De neus van de hond is heel belangrijk en de weg ligt vol met sms’jes. Stel je voor dat je je telefoon constant hoort pingen en dat je niet mag kijken. Voor honden is dat heel lastig.
5. Nog een mythe is dat honden heel veel beweging nodig hebben. Vaak is hyperactief gedrag net het gevolg van overprikkeling. Net als de mens zijn de meeste honden vooral gebaat bij ontspannende wandelingen in de natuur waarbij ze dus volop kunnen snuffelen. (TOGH)
Het boek ‘Je pup is geen opwindspeeltje’ van Joke Monteny is onder andere te koop via bol.com. Meer info:www.hondinform.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier