Voor zijn vierde boek ‘Generaties – De appel valt niet ver van de boom’ liet auteur Maarten Morel (72) zich inspireren door de gelijkenissen en verschillen die hij ontdekt in de persoonlijkheid van kinderen uit eenzelfde gezin die toch zijn opgegroeid met gelijke waarden.
Maarten werd geboren in Poperinge en groeide op in een gezin met zes kinderen. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in Gent. Twintig jaar geleden kochten hij en zijn vrouw een appartement in Koksijde als tweede verblijf, maar drie jaar geleden vielen ze voor de charme van een oud vissershuisje en werd Koksijde hun definitieve thuis.
Menselijke relaties en menselijk gedrag observeren heeft Maarten altijd geboeid. Hij studeerde dan ook sociale wetenschappen aan de UGent. Personeelszaken, voornamelijk vorming en training in internationale bedrijven, werden zijn corebusiness.
Zelfstandig consulent
“Op een bepaald moment hebben mijn collega Ivan De Witte (voorzitter van voetbalclub AA Gent, red.) en ik ons eigen consultancybedrijf in personeelszaken opgericht”, vertelt Maarten. “In enkele jaren tijd groeide ons bedrijf uit tot 200 werknemers. We zijn dan in zee gegaan met een multinational, maar uiteindelijk kocht Ivan de Hudson Belgium-vestiging terug. Ik heb toen afscheid genomen en ben nu zelfstandig consultant.”
Schrijven heeft Maarten echter altijd geboeid. Zijn jarenlange werkervaring inspireerde hem tot het schrijven van Hoe passie je leven redt. “Daarin vertel ik hoe voor mezelf passie de sleutel was in mijn werk en mijn leven, en hoe deze aanpak voor iedereen geldt. Daarna volgde Elena’s Reis en Huidhonger en hartenpijn. In dat derde boek ligt de kiem voor mijn vierde boek, Generaties.”
“Merkwaardig dat huidhonger door corona ineens een actueel woord is geworden. We zien nu hoe belangrijk die nood aan zowel fysiek als psychisch contact is. Ik ben beginnen nadenken over hoe het komt dat in mijn eigen familie alle zes broers en zussen toch zo verschillend kunnen zijn hoewel we dezelfde fundamentele waarden van oprechtheid, verbondenheid, loyauteit… hebben meegekregen. Bij uitbreiding zag ik hetzelfde fenomeen bij ooms en tantes…”
Familiale waarden
Stamboomonderzoek bracht Maarten bij de geboorte van Hendrik Morel, in 1858, waar zijn verhaal start. “Generaties beschrijft niet helemaal mijn familiegeschiedenis, maar wel voor zo’n 80 procent. Ik heb mij verdiept in de overdracht van de familiale erfenis. Dat leidde tot de vaststelling dat er op familiefeesten een vaste jury was van familieleden, de bewakers van de familiale waarden, die levensrichtlijnen gaven en over alles en iedereen een oordeel of commentaar hadden. Ze lieten hun misprijzen merken als je hun richtlijnen niet volgde. Zo ontstaat je collectieve familiale bewustzijn, je eenheid van denken en voelen.”
“Hoe meer je weet over je geschiedenis, hoe rijker je bent. Die familiale erfenis overstijgt je persoonlijke leven en verkleint ook de generatiekloof. De verbondenheid zit ook sterk verweven in de familie die ik heb beschreven in mijn boek, die voor een groot deel is gebaseerd is op mijn eigen familie met West-Vlaamse roots, getekend door de twee wereldoorlogen. Tegen die achtergrond was verbondenheid heel belangrijk. Miserie zorgt voor solidariteit en die solidariteit zit in ons familie-DNA.”
(MVQ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier