Kurt Ravyts brengt nieuw boek uit over collaboratie, repressie en verzet: “Het archief grondig uitspitten”
Met zijn nieuwste publicatie ‘Wit/zwart of vele tinten grijs’ leverde Kurt Ravyts een knap stukje regionale geschiedschrijving af omtrent de collaboratie, verzet en repressie in de Westhoek. “Een beladen thematiek, maar het verhaal verdiende het om verteld te worden”, aldus Ravyts, die ook aan een boek over Zuienkerke denkt.
Zuienkerkenaar Kurt Ravyts (56) is al meer dan twintig jaar geboeid door de thematiek en schreef er verschillende boeken over. Na zijn in ‘22 verschenen ‘Burgeroorlog in het dorp. De razzia van 23 juli 1944 en haar nasleep’, kwamen zoveel nieuwe elementen aan het licht dat hij besliste om een aantal zaken verder uit te spitten. Het ene puzzelstukje leidde naar een volgend en uiteindelijk wordt het een reeks van vier boeken, waarbij niet alleen de oorlogssituatie en de nasleep ervan in Beselare onderzocht wordt, maar in de volledige regio. Het tweede deel uit de reeks verschijnt in het voorjaar van ‘25.
Beladen thematiek
In ‘Wit/zwart of vele tinten grijs’ ontrafelt Ravyts hoofdstuk na hoofdstuk de beweegredenen van collaborateurs en verzetsmensen. “Die thematiek blijft erg beladen, en daardoor ook nog altijd onontgonnen terrein dat de lokale heemkringen liever links laten liggen. Omdat de collaboratie zelfs na zoveel jaar nog altijd een heel gevoelig onderwerp blijft, en ook omdat veel ‘hoofdrolspelers’ nazaten hebben die nog altijd in onze contreien wonen”, zegt Ravyts. Later wil hij ook nog graag een aantal kustplaatsen onder de loep nemen. “En ook Zuienkerke staat op mijn lijstje. Ik stelde immers vast dat zelfs een historicus als Robert Boterberge, toch dé referentie voor onze streek, het onderwerp schuwt. Zelf ben ik evenwel van mening dat, zolang je het maar op een objectieve manier aanbrengt, niemand verantwoordelijk dient geacht te worden voor keuzes die ouders, groot- of overgrootouders in een ver verleden maakten. En dus ben ik van plan om ook hier in Zuienkerke het gemeentearchief eens grondig uit te spitten. Het thema boeit mij, en ik wil die leemte vullen”, aldus Ravyts, die, eenmaal hij ermee naar buiten treedt, toch op veel belangstelling kan rekenen, zegt hij. “Sinds ik met het verhaal van Beselare naar buiten ben gekomen, komen er zelfs nog geregeld mensen bij me aankloppen die graag hun privé-archief met mij willen delen”, klinkt het.
De titel van zijn nieuwste boek is volgens Ravyts veelzeggend. “Er waren best wel veel concrete voorbeelden terug te vinden waaruit bleek dat het allemaal niet zo zwart-wit was als het meestal wordt voorgesteld. Soms ging iemand eerst bij het verzet, om vervolgens collaborateur te worden. Of men werd collaborateur en eindigde in een concentratiekamp. Dat zijn natuurlijk de uitzonderingen, maar ze worden in het boek wel belicht”, zegt hij.
Drie thema’s op cover
De foto’s op de cover veraanschouwelijken de drie thema’s. “Op de eerste zie je een collaborerend gezin uit Ieper, op de tweede het Geheim Leger (een Belgische verzetsgroepering, red.) in de kerk van Zonnebeke, op de derde de geplunderde woonst van de Zonnebeekse oorlogsburgemeester.
Aan de hand van concrete figuren, wou ik aantonen hoe delicaat het was om in die moeilijke periode te besturen. Dat was een voortdurende evenwichtsoefening”, aldus Ravyts, die tussendoor ook nog meegeeft dat hij al een vijftal kandidaten heeft voor zijn Zuienkerkse lijst in oktober. “Maar het boek heeft noch met mijn professioneel leven, noch met mijn politiek mandaat iets te maken. Dit is gewoon een persoonlijk stokpaardje, zeg maar een wat uit de hand gelopen hobby van mij.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier