Journalist Steven Decraene stelt nieuw boek voor in Huize Lucia in Stasegem

Voor de voorstelling van zijn boek mocht Steven Decraene heel wat bekend volk verwelkomen. © Tom Devos
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondag stelde VRT-journalist Steven Decraene zijn boek ‘En Route: van grandeur tot gilets jaunes, van Elysée tot banlieue’ voor. Hij deed dit in Huize Lucia in Stasegem, het vroegere oude boerderijtje van zijn grootouders.

Steven Decraene (46) volgt sinds 2015 Frankrijk op de voet voor de VRT. Hij doorkruist het land, steeds ‘en route’, om verslag uit te brengen van presidentsverkiezingen, stakingen en rellen, overstromingen en aanslagen, evenementen groot en klein. Zo leerde hij het land door en door kennen.

Mooi, maar ingewikkeld

De grandeur van het Elysée, de Tour, het verleden. Het uitgesproken Frans-zijn van Frankrijk, de Académie, het chauvinisme, de liefde voor ‘la république’. De schoonheid van de cultuur, het landschap en de levenskunst. Maar ook het problematische en radicale Frankrijk met zijn eeuwige opstandigheid, zijn worsteling met extreemrechts, zijn gevecht om een wereldmacht te blijven, zijn ‘laïcité’ versus de islam.

“Frankrijk is een mooi land maar soms ingewikkeld.” (lacht) “Het boek gaat over geschiedenis en politiek, over grandeur en problemen. Ook over hun kleine en grote kantjes en hun specifieke woordenschat en zinsbouw. Ik wil het echte Frankrijk tonen met de nodige dosis humor en af en toe een dubbele bodem”, vertelt Steven, die voor de voorstelling van zijn boek meer dan 50 geïnteresseerden op bezoek kreeg: van familie tot goede vrienden en VRT-collega’s van radio en televisie.

Tijs Mauroo

Zo onder anderen zijn mama en haar vriend, zijn nonkels en tantes, neefjes en nichtjes en collega’s journaliste Veerle Deblauwe en productieleider Orfée Geldof van Radio 2 West-Vlaanderen, Bram Vandeputte van Ter Zake en tv-reporter Tijs Mauroo uit Ieper.

Ook vrienden uit Frankrijk. “We doorliepen samen de Kulak in Kortrijk en in Leuven en de Nieuwsdienst in Brussel. Sindsdien zijn we echte vrienden”, aldus Tijs Mauroo.

Herald of Free Enterprise

Ook zijn mama haalt herinneringen op. “Hij was een jaar of 8 en zat naar het tv-nieuws te kijken. Plots gingen zijn ogen wijder open en hij zei Daar wil ik gaan werken, terwijl hij met zijn vingertje naar het scherm wees. Ik ben dat nooit vergeten”, zegt de mama.

“De grootste impact op mijn jonge bestaan was het Heizeldrama in 1985 en de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987. Ik was toen 9 jaar en dat is me altijd bijgebleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier