Het boek ‘Proven voor het laatst op eigen benen’ is het vijfde boek dat Ivan Top uit zijn pen toverde. Zowat al zijn vrije tijd spendeert hij aan het opzoeken van nieuws over zijn Proven. En weldra volgen er zeker nog boeken, want elke dag vindt Ivan nog info over zijn geliefd Alexisdorp.
Op het ogenblik van de fusie met eerst Krombeke in 1971 en in 1977 met Poperinge, was Proven een vrij bloeiende gemeente. Heel die geschiedenis heeft Ivan Top (82) volledig uitgepluisd en op papier gezet, zodat de latere generaties het verleden van de Alexisgemeente zullen kunnen nagaan.
Na zijn boeken over de brandweer en muziekmaatschappij De Volksvreugd, evenals over fotograaf René Matton en de geschiedenis van Proven, is Ivan met ‘Proven voor het laatst op eigen benen’ aan zijn vijfde boek toe. “Het boek behandelt de periode van 1960 tot 1980, waarin Proven twee keer fusioneerde en dus wilde ik vooral kijken hoe mijn dorp ervoor stond in die tijden”, vertelt Ivan.
Voordeur verplaatst
“Dan spreek ik over de politiek met nonkel Henri (d’Udekem d’Acoz, red.) , de infrastructuur, de tewerkstelling met De Lovie, Eurofreez en Provlas, de stieldoeners, winkels en herbergen met elk hun eigen kermissen, het sportieve met voetbal, koers, vinken en boogschieten naast het culturele met jaarlijks twee kermissen, de Volksvreugd, prins carnaval, de talrijke verenigingen naast de eigen brandweer en zeker ook oc De Croone. En dan is er nog een overzicht van de bruiloften, viergeslachten, de overlijdens, de pastoors en andere markante figuren.”
“Ik vind elke dag wel iets over Proven, soms waar ik het niet verwacht”
Ivan is ook de bijzonder mooie zichten op het toenmalig zelfstandig Proven niet vergeten. “We hadden een eigen rusthuis dat moest verdwijnen en toch kreeg het gebouw met De Lovie wel dezelfde functie. Voor de fusie had Proven gelukkig wat voorzieningen getroffen inzake beschikbare gronden voor industrie en om te bouwen. En toch is er veel getrokken naar Poperinge”, haalt hij aan. “Weet dat zelfs de voordeur van De Lovie naar Poperinge verplaatst werd, en dat vind ik toch heel merkwaardig. Gelukkig hebben we hier nog heel wat voorzieningen omdat er nog werk is voor de mensen.”
Foto’s kopiëren
Er staat nog een project op stapel over Proven tijdens de Eerste Wereldoorlog en nog veel meer. “Ik vind wel elke dag weer iets over Proven. Soms waar ik het niet verwacht, zoals in Brugse publicaties, waar ik enorm veel vond over ons Alexisdorp. En hoewel ik het fotoboek van René Matton mocht samenstellen en dus over meer dan 2.000 foto’s beschik, zie ik toch veel tekst waar gewoon foto’s bijhoren, maar die ik toch zo moeilijk kan vinden. Soms heeft familie nog iets van foto’s en daarom mijn oproep om oude foto’s voor het nageslacht toch te laten kopiëren door de Beeldbank. Dat is alvast een meerwaarde voor onze geschiedenis”, besluit Ivan. (PC)
Het boek ‘Proven voor het laatst op eigen benen’ kost 20 euro en is te koop in Sako in Proven, bij Ivan zelf in de Obterrestraat 65 of door overschrijving op BE66 3850 0567 2543.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier