Het verhaal van het OCMW in Roeselare in boekvorm

Stuurgroep en redactie overhandigen eerste exemplaar aan de burgemeester en de schepen. V.l.n.r. Koen Kerkaert, Johan Vandekerkhove, Dany Vanhaelewyn, Geert Bucket, Paul Callebert, Dries Messeyne, burgemeester Kris Declercq (vooraan), Dirk Deruyter (achteraan), Mario Denys, Geert Depondt (vooraan), Jos Remaut (achteraan), Noël Logghe, schepen Bart Wenes, Joris Vanopstal, Yves Slosse en Lieve Coffyn. © Stefaan Beel
Redactie KW

Dinsdag lanceerden de stad Roeselare en het OCMW het boek ‘Het OCMW van Roeselare. Een verhaal van lokaal welzijn en publieke zorg’. Aan de hand van korte historische inleidingen, persoonlijke verhalen en mooie foto’s komt de geschiedenis tot leven. “We dragen het boek op aan Willy Vallaey, onze stadsarchivaris die recent overleed en mede-initiatiefnemer was van dit project.”

Roeselare is sinds jaar en dag toonaangevend op vlak van sociale dienstverlening en zorg. Veel organisaties groeiden de voorbije decennia uit het OCMW en daarom was het interessant om eens te kijken hoe het vroeger was en hoe de veranderingen tot stand kwamen. “Ruim twee jaar geleden hernam stadsarchivaris Willy Vallaey, die recent overleed, een eerder initiatief om een boek te schrijven over de geschiedenis van het OCMW”, vertelt Geert Depondt, ereschepen en erevoorzitter van het OCMW. “Een stuurgroep van personen die zicht hadden op die rijke geschiedenis, zorgde voor de historische inbreng en stelde een lijst op van te interviewen personen.”

Publieke zorg

“Het boek biedt een zicht op de evolutie van het OCMW van Roeselare sinds de oprichting in 1977. De verschillende uitzichten van de sociale dienstverlening komen aan bod: ouderenzorg, thuiszorg, de dienstencentra, alsook de kindzorg en er is een hoofdstuk over het vroegere Stedelijk Ziekenhuis tot en met de fusie van AZ Delta.”

Persoonlijke verhalen

“De redactie interviewde meer dan 125 personen”, vertelt eindredacteur Jos Remaut. “Belangrijk hierbij was dat we niet enkel directie- en kaderleden interviewden, maar dat we ook in gesprek gingen met (oud-)medewerkers en vrijwilligers.” Het hele proces duurde meer dan twee jaar, maar het resultaat mag er zijn. “De rijkdom van het boek zijn de vele persoonlijke verhalen met hier en daar een pittige anekdote. Ook de sprekende foto’s van vroeger en nu laten de lezers terugkeren in de tijd.” (Lieve Coffyn)

Het boek kost 19 euro en kan online aangekocht worden via roeselare.be/boek-ocmw en is ook te verkrijgen in het Vrije-tijdspunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier