In 2018 debuteerde Pervijzenaar Dimitri Balcaen (32) als auteur met een young-adultreeks, ‘Zusters van het Atoom’. Intussen is de vierde druk van ‘Peter en Pan’ zo goed als uitverkocht en is hij bezig aan een vervolg op ‘Grimoire – De goden van morgen’. En hij heeft nog veel meer in zijn mars…
“Mijn carrière als ‘verhalenverteller’ stond blijkbaar in de sterren geschreven”, zegt Dimitri lachend. “Toen ik nog heel klein was, vertelde mijn kleuterjuf aan mijn mama dat ik iedereen in het klasje entertainde want ik kon een hele namiddag verhaaltjes vertellen. Eigenlijk is dat nog altijd zo, maar de verhalen die ik vertel moeten ook betekenisvol zijn. Via een vlot verhaal waarin mensen zich herkennen, wil ik maatschappelijke kwesties aankaarten en wil ik ook de drempel verlagen om mensen tot lezen te stimuleren.”
Mooie boxset
“In Zusters van het Atoom nemen de Zusters het op tegen onderdrukking en vechten ze voor de vooruitgang van de mensheid in een wereld waarin de rollen van kerk en wetenschap omgedraaid zijn. Het idee voor Peter en Pan kwam voort uit mijn voorliefde voor de Griekse mythologie en de halfgod Pan. In mijn boek vind je wel elementen terug van het originele verhaal van James Barrie, maar telkens met een twist. Peter en Pan zal volgend jaar verschijnen in een mooie boxset met drie delen, waarbij ook een vertaling van de originele Engelse Victoriaanse tekst én een derde deel, Peter en Haak. Nog maar net is de hardcover van Peter en Pan gelanceerd!”
In een vorig leven deed Dimitri ervaring op als grafisch vormgever en het lag voor de hand dat hij ook de interne vormgeving en het ontwerp van de boekenkaften voor zijn rekening zou nemen. Intussen deed hij nog extra ervaring op bij een online drukkerij en leerde hij de drukkerswereld nog beter kennen. Ook zijn functie als marketing manager bij Fairtual Technologies komt hem goed van pas.
Jongeren als helden
Intussen is Dimitri bezig aan het tweede deel van de zevendelige jeugdreeks Grimoire. “Deze reeks gaat over jongeren die kampen met psychosociale problemen en die in onze maatschappij vaak worden afgeschilderd als slachtoffers”, vertelt Dimitri. “Ze belanden in een depressie en denken dat ze niet meer zijn dan de stempel die ze krijgen opgekleefd. In mijn boek worden ze helden, de ‘Noorse goden van morgen’… Met mijn verhaal wil ik onze jongeren een hart onder de riem steken.”
Dimitri heeft zich helemaal overgegeven aan zijn grote passie: verhalen schrijven. En hij zet nog een stap verder: hij richt zijn eigen uitgeverij Readmore (www.readmore.be) op, die zich toespitst op fantasy, science fiction en jeugdboeken. Ook daar trekt hij de lijn door dat elk boek zinvol en herkenbaar moet zijn, en mensen moet raken. Maar een uitgeverij starten vraagt een forse investering. De nodige fondsen probeert Dimitri te verzamelen via een crowdfundingcampagne (nl.ulule.com/peter-pan-hardcover). Nog tot half oktober kan je helpen om Dimitri’s project te realiseren. “Het verzamelde bedrag is bedoeld voor de druk- en verzendingskosten en de rest gaat integraal naar de oprichting van mijn gloednieuwe Vlaamse uitgeverij. Enkele auteurs tonen al interesse! Het is ook niet mijn bedoeling om er rijk van te worden – ik ben van plan om de winst van mijn boeken te investeren in sociale projecten.”
Aziatische vampier
Schrijven doet Dimitri vooral ’s nachts, na 22 uur, wanneer het thuis rustig is. Maar zijn creatieve hersenen draaien dag en nacht op volle toeren, want hij broedt op nog meer projecten. “Er zijn al contacten gelegd om een vierdelige miniserie van Grimoire te maken voor televisie”, verklapt hij. “Ik heb ook al teksten geschreven voor twee langspeelfilms over WO II. Momenteel ben ik bezig aan een podcast over een mug-arts die eigenlijk een Aziatische vampier is en nooit een patiënt verliest omdat hij hen elke keer iets van het bloed teruggeeft dat hij buit heeft gemaakt.”
Voor het scenario van Uitblinkers vond Dimitri inspiratie in zijn kinderen Noah (7) en Robin (4): “De kinderreeks gaat over verkeersveiligheid, maar mijn kinderen hebben een hekel aan fluovestjes om veilig naar school te gaan. Als dat wordt gekoppeld aan slapwraps-armbandjes, de superhelden van Studio 100 en een geweldig avontuur wanneer ze op eigen houtje naar school gaan, dan wordt dat een veel leuker verhaal!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier