Hans J. Ruselle werkt aan een spannende politiereeks

Hans J. Ruselle is intussen al bezig aan het tweede boek. © Davy Coghe
Piet De Ville

Met de politieroman ‘Steek angst in je vijand’ maakt Hans J. Ruselle zijn debuut als auteur. De man weet waarover hij schrijft, want hij is in het dagelijkse leven actief als rechercheur bij de politiezone Damme/Knokke-Heist. “Ik ben intussen al bezig aan een tweede boek met dezelfde hoofdpersonages. Dus ja, er is een reeks in de maak”, stelt de auteur.

In zijn meer dan vijfentwintig jaren als politieman schreef Hans J. Ruselle, in het dagelijkse leven bekend als Hans Doheyn, al honderden PV’s en politiedossiers bij elkaar. Maar aan het uitbrengen van proza waagde hij zich nog niet eerder. “Ik heb een paar jaar voor vertaler-tolk gestudeerd en ben al lang geboeid door taal”, vertelt de nieuwbakken auteur, die opgroeide in Diksmuide en daar zijn politieloopbaan begon bij Politiezone Polder.

Een echtscheiding en een nieuwe liefde, uit Knokke, bracht hem naar deze kant van de kust. Ruselle woont nu al geruime tijd vlak over de landsgrens nabij Sluis. “Zo’n negen jaar geleden ben ik al eens begonnen aan een boek maar dat wilde niet vlotten en ik borg die plannen weer op”, gaat J. Ruselle verder. “In de coronaperiode kwam er dan plots enorm veel vrije tijd en zette ik me toch opnieuw aan het schrijven. Om een of andere reden lukte het dan wel en in juni van dit jaar had ik een manuscript klaar dat ik aan enkele mensen liet lezen. Ze waren bijzonder enthousiast en ik schreef enkele uitgeverijen aan. Het boekenvak is een harde wereld, zo mocht ik ervaren. Er is weinig ruimte voor nieuwe schrijvers maar uitgeverij StoryLand was wel enthousiast en besloot mijn boek uit te geven.”

Concrete dossiers waaraan ik heb gewerkt, zijn niet in het boek verwerkt

Met Steek angst in je vijand schreef J. Ruselle een semi-autobiografisch verhaal dat zich twintig jaar geleden afspeelt. Het hoofdpersonage, Jack, is immers een gescheiden politierechercheur uit de regio Veurne-Diksmuide. Hij combineert zijn werk met de deeltijdse opvoeding van zijn negenjarige zoon Sammy. Via een radiospotje voor een datingsite leert Jack Rachel kennen, een gescheiden vrouw met twee dochters uit Knokke-Heist: het begin van een spannende relatie.

Roofoverval

Als Jack en zijn collega en tevens beste vriend Axel worden ingeschakeld om een roofoverval op het nichtje van de procureur te onderzoeken, komen ze op het spoor van Petrov; een meedogenloze crimineel. Wanneer Petrov uit is op wraak en ‘angst wil steken in zijn vijand’ komt de prille liefde tussen Jack en Rachel onder druk te staan. “Uiteraard maak ik bij het schrijven gebruik van mijn kennis en inzichten als politieman maar ik heb zeker geen concrete dossiers waaraan ik heb gewerkt in het boek verwerkt”, verduidelijkt de auteur. “Door de vele positieve reacties en de nu al goede verkoop – we gaan zeker voor een tweede druk – heb ik de smaak nu echt wel te pakken. Mijn tweede boek, met dezelfde hoofdpersonages, is al ver gevorderd. Dus ja, het is wel de bedoeling dat dit een reeks wordt.”

Hans J. Ruselle komt zijn boek voorstellen en signeren op zaterdag 6 november (11 tot 12.30 uur) in Standaard Boekhandel in Knokke (Lippenslaan 86).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.