Leve het actieve burgerschap voor de ouderen, dat is kort en bondig samengevat waar Geert Messiaen in zijn tiende boek voor pleit. “Ik kon het niet laten om net voor de verkiezingen toch nog wat aandacht te vragen voor de tsunami aan problemen die op ons afkomt.”
“Het is inderdaad al mijn tiende uitgave over een onderwerp dat me zo nauw aan het hart ligt, de problematiek van de vergrijzing van onze maatschappij.”
Pijnpunten
In Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid legt hij nog maar eens een aantal pijnpunten bloot die te maken hebben met het leven van de ouderen thuis of in woonzorgcentra. “Laat ik starten met een positieve noot: ouder worden is in de eerste plaats een geluk en geen probleem. Echter tegen 2030 zullen er in Vlaanderen 1,47 miljoen 67-plussers zijn. Er zullen over tien jaar ook dertig procent meer tachtigplussers zijn, zo’n vijf procent van de bevolking. Vergrijzing is een succesverhaal, maar het stelt ons voor gigantische uitdagingen en ik heb het gevoel dat de urgentie van de situatie nog niet echt doordringt. Als ik politici aanspreek en hen vraag wat er voor de ouderen in hun partijprogramma staat, krijg ik vaak weinig antwoorden. Zelfs niet van mijn geliefde Open VLD. Ik wil graag iets lezen over waardering, over het zorgbeleid. Waar is de visie? Ze ontbreekt op korte en lange termijn volledig. We zien steeds vaker leeftijdsdiscriminatie en betutteling. Waar blijft de ombudsman voor ouderen of de minister voor ouderenbeleid? Die beleidsvoerder is er wel voor kinderen, jongeren en andere groepen in ons land. Ik voel het dan ook als mijn plicht om, nu de verkiezingen eraan komen, onze politici nog even wakker te schudden met dit kleine boekje. Ik lijst er de problemen nog eens op. Zij moeten de vergrijzing aangrijpen als een politieke kans en ouderen weer een plek geven op hun lijsten. Daarom sta ik positief ten opzichte van de beslissing van een Tobback of een Claes om weer op te komen bij de verkiezingen. Dit zijn geen mensen met politieke nostalgie. Zij maken deel uit van de derde generatie, die van de babyboomers of zoals ik ze liever noem, de protestgeneratie. Ik vind dat de generatie X die daarop volgt, geboren tussen 1956 en 1970, te weinig kordate beslissingen neemt op vele vlakken. Sommigen noemen ze, terecht of niet, de verloren generatie. Ook ik ben van die protestgeneratie, een groep die nog steeds mondig is en ik zal ervoor vechten om dat zo te houden”, aldus nog Geert Messiaen. (BC)
‘Ouder worden, de vergrijzing draait op turbosnelheid’ kost 5 euro. Bestellen kan via geert_Messiaen@hotmail.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier