Geert Libeer publiceert tweede roman: ‘De dictators’: Verrassende politieke satire

Auteur Geert Libeer hier vereeuwigd met twee van zijn vier kleinkinderen Louis en Amy (foto ML)
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

De Oostendse auteur Geert Libeer (62) publiceert zijn tweede roman ‘De dictators’. Een geopolitieke satire met protagonisten Hitler, Stalin, Mao en Pol Pot en Satan. Maar als secretaris van de Duivel krijgt koning Leopold II ook een prominente rol toebedeeld. Net als Satans butler, de Amerikaanse president Truman. In deze tijden van oorlog, massamoorden en schending van mensenrechten voedt ‘De dictators’ het besef dat niets blijft duren.

Hel en Hitler, een duivelse alliteratie die inhoudelijk ook nog eens rijmt. En Geert Libeer fantaseert in zijn boek De dictators er nog een volledige cast historische massamoordende staatshoofden bij: Stalin, Mao, Pol Pot. En ja, de go between Satan en dictators is onze eigenste Leopold II, privésecretaris van de Duivel. Het statige gezelschap dat elkaar het licht in de ogen niet gunt, krijgt ook nog een butler toegeschoven: de Amerikaanse president Harry Truman. In hun schaduwen ageren hun respectievelijke acolieten: Joseph Goebbels, Molotov, de fictieve Mei-Lan en Ta Mok. Plaats van afspraak (waar anders?): de hel. Zij het zonder likkende vlammen en eeuwig branden, maar in een luxueuze, bombastische villa. Satans duivelse (sic) plan is dat zijn secretaris, de Belgische vorst, aan het gezelschap brieft: Gezamenlijk maar met dwingende unanimiteit van stemmen uitmaken wie uiteindelijk de allergrootste dictator en massamoordenaar onder jullie is? Ten laatste na zes dagen verwacht Satan een antwoord.

Geert Libeer, die als jurist afstudeerde aan de UGent, heeft als kaderlid een juridische functie in de Belgische tak van levensverzekeraar Nationale Nederlanden, NN Insurance Belgium.

Met de pen

Na zijn thriller CO2 is De dictators zijn tweede roman die bij uitgeverij Het Punt verschijnt. “Van in mijn collegetijd heb ik altijd graag en veel geschreven. Een verhandeling of boekbespreking was nooit een vervelende opdracht voor mij. Ik kies voor fictie hoewel er wel af en toe iets autobiografisch in mijn tekst sluipt of bepaalde details en anekdotes uit het echte leven. Ja, ik schrijf nog met de pen. Pas bij latere lezingen hanteer ik gemakshalve de tekstverwerker. Schrijven blijft mijn geprefereerde manier om mij mentaal te ontspannen. Ook na een zware dag professionele activiteiten.”

Zelf catalogeert Geert zijn roman onder politieke satire. De vier wereldleiders zijn in hun luxueuze villasuites tot elkaar en hun opdracht veroordeeld en dat leidt tot spitse, venijnige, soms grappige dialogen en ruzies om uiteindelijk het eigen gelijk te halen en als overwinnaar te triomferen in Satans sluwe spelletje. In de dagelijkse gefingeerde ontmoetingen en babbels tussen de vier en hun hondstrouwe discipelen klinken hun wereldse karaktertrekken, sluwe zetten en heerszucht door. Hun discussies klinken alvast veel menselijker dan hun tirades bij leven en welzijn. De roman kan zo op scene worden gebracht. “De aanzet van ieder nieuw boek is voor mij een beeld dat ik voor mij zie, en al rap verzin ik dan een begin en een einde. De verdere invulling komt dan geleidelijk tijdens het schrijfproces. Zo zag ik het prille idee voor De Dictators ook plots voor ogen”, zegt Geert. “Met name vier overleden wereldleiders rond een tafel op een podium.”

Bij het lezen deed Satans opdracht ons denken aan het spelprogramma De Verraders: psychologisch inzicht, dwaalsporen leggen, compromissen sluiten, bedriegen… Niets is de mens, dus ook dictators niet, vreemd.

Jan Verheyen

Om het leescomfort te verhogen, heeft de auteur achterin het boek een verklarende begrippenlijst opgenomen. Daarin worden niet alleen de hoofdpersonages nog even historisch uitgetekend net als andere historische figuren: Winston Churchill, Neville Chamberlain, Henry Kissinger… En ook militaire en politieke gebeurtenissen gesitueerd in tijd en ruimte: Operatie Barbarossa, Pearl Harbor, Neutrality Acts…

De dictators verschijnt bij Uitgeverij Het Punt in Dendermonde, telt 227 bladzijden en kost 20 euro. Het boek wordt op vrijdag 17 november om 18 uur officieel voorgesteld in de Forumzaal van de bibliotheek Kris Lambert en ingeleid door filmregisseur Jan Verheyen.

‘De dictators’ is te koop in de boekhandel, bij bol.com of via www.uitgeverijhetpunt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier