Emily (45) schrijft gedichtenbundel die helpt verwerken bij het afscheid nemen: “Zelf verschillende vormen van afscheid meegemaakt”

Emily stelt trots haar gedichtenbundel voor. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Emily Vandemaele geeft al meer dan twintig jaar les en schrijft al haar hele leven. Op vrijdag 9 februari verscheen haar debuutbundel: Loslaten. Daarmee snijdt ze een maatschappelijk thema aan. “Het boek biedt een arm om de schouder bij de verwerking van een verlies”, zegt Emily.

Emily werkt momenteel als onderwijzer bij Koninklijk Werk IBIS. Daarnaast schrijft ze al een leven lang, meestal voor zichzelf: om dingen aan te duiden, om dingen los te laten en om te verwerken. Ze is naast leerkracht ook moeder van vier kinderen. “En die nemen uiteraard een pak energie. Schrijven geeft me rust en voldoening”, zegt ze daarover.

Net als iedereen, kwam ook Emily al in aanraking met een plots verlies van een dierbare. “Op mijn zestiende ben ik mijn grootvader verloren en dat heeft een grote impact gehad”, vertelt de vrouw. “Maat wat ook een indruk na laat is het verlies van oud-leerlingen die ooit in mijn klas zaten. Verdriet, afscheid en liefde horen nu eenmaal bij het leven. Afscheid moeten nemen van iemand die je graag ziet doet uiteraard pijn. Mensen voelen die pijn op verschillende manieren. Verwerken, groeien en loslaten is moeilijk, maar het is helend. Voor mij helpt schrijven bijvoorbeeld bij de verwerking.”

En dus wou Emily ook anderen helpen tijdens hun verwerkingsproces. Ze schreef een gedichtenbundel met als titel: Loslaten. “Iedereen heeft in bepaalde periodes van het leven wel eens te maken met verdriet, pijn en het nemen van afscheid. Het verwerk je dat en laat je het los? Het boek biedt een arm om de schouder voor al wie nood heeft aan begripvolle, herkenbare woorden en beelden”, aldus Emily.

Vele soorten van verdriet

Het boek gaat niet alleen over verlies door overlijden, maar ook over verschillende andere soorten van verlies. “Ik ben een gescheiden mama en ook dat is een stuk verlies als een relatie kapotgaat”, duidt ze. “Er zijn verschillende vormen van afscheid en helaas heb ook ik al sommige vormen mogen meemaken. Zo is er ook een gedicht rond dementie. Zelf had ik daar nog niet mee te maken, maar voor veel andere mensen kan dit helpen. Vorig jaar kreeg een vriendin van me een hersenbloeding. Ik heb daar een gedicht rond geschreven en ze herkende zich erin. Ik vind het frappant dat ik de gedichten dan schrijf vanuit mijn eigen beeld, maar dat anderen zich erin herkennen.”

De illustraties in het boek zijn van de hand van Katrien Van Langenhove. De gedichtenbundel kost 17,50 euro, inclusief verwerk- en verzendingskosten naar België en Nederland. Bestellen kan door storting op het Nederlandse rekeningnummer 9789464892697 op naam van uitgever Boekscout, via Bol.com of via mail bij Emily zelf: emily_vandemaele&hotmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier