Dominique Lannoo is gepassioneerd door de Franse taal en die passie mondde onlangs uit in een derde boek in het Frans. En in dat derde boek speelt Le Moulin de Sardeix, het domein en bijhorend logie-adres van een Izegems echtpaar, een heel grote rol.
Hoe komt iemand er toe om een boek in het Frans te schrijven?
“Voor mij voelt dat natuurlijk aan. Ik ben niet enkel romaniste, ik ben ook opgevoed in het Frans dat dus mijn moedertaal is. Uiteraard spreek ik ook al heel mijn leven Nederlands, maar bij het schrijven gaat het me beter af in het Frans. In 2017 moest ik een rugoperatie ondergaan. Schrijven zat altijd al in mij, maar pas toen werkte ik mijn eerste boek af. Dat lag hier eigenlijk thuis gewoon te liggen, tot mijn dochter me aanmoedigde om het toch maar uit te geven.”
Bij Vlaamse uitgevers kun je met een Frans boek wellicht niet terecht. Hoe kreeg je het op de markt?
“Edilivre is een Franse auto-uitgeverij waar je een werk kunt laten uitgeven en daar nauwelijks kosten aan verbonden zijn. Ze doen geen promotie en al het werk is voor de auteur, maar het is wel een simpele manier om als beginnend auteur je boek gedrukt te krijgen. Mijn eerste twee boeken zijn daar uitgegeven, dat vond ik al fantastisch. Maar je ligt daarmee natuurlijk nog niet in de winkel. Ik kon mijn boeken in enkele toonaangevende boekenhandels, zoals De Zondvloed in Roeselare, op de schappen krijgen. En ook in de Izegemse bib zijn van mijn drie boeken telkens twee exemplaren te krijgen.”
Voor je derde boek zocht je een andere uitgeverij.
“Ik besloot de sprong te wagen. Ik schreef een 20-tal uitgeverijen in Frankrijk aan, het land telt er wellicht meer dan 1.000. Ik kreeg wonder boven wonder vijf antwoorden en twee uitgeverijen zagen het zitten om mijn boek uit te brengen. Ik moest dan zelf nog kiezen en opteerde uiteindelijk voor Les Editions Persée. Het boek was eigenlijk al af in maart vorig jaar, maar het duurde tot oktober voor het het productieproces had doorlopen en in tijden van lockdowns is het moeilijk om promotie te maken. En in tegenstelling tot in België waren in Frankrijk de boekhandels niet open. Ik ben geen professioneel auteur en moest dit keer ook wat investeren om het boek uit te geven, maar als auteur wil ik vooral graag gelezen worden.”
Welke thema’s snij je aan in je boeken?
“In het eerste boek Reflets turquoises wordt de lezer meegesleept in een familieverhaal, het hoofdpersonage in mijn tweede roman Mon marathon overloopt haar verleden, terwijl ze deelneemt aan een marathon. En in het nieuwste boek, Le cri du coeur , wordt de ziel blootgelegd van een wanhopige zeventiger in twijfel na de dood van zijn vrouw. In mijn boeken zit ook altijd een stuk actualiteit of historiek verwerkt. Schrijven gebeurt bij mij voor het overige heel spontaan. Ik start natuurlijk altijd met een idee, maar ik weet nooit op voorhand welke kant het zal uitgaan.”
In je derde boek speelt ook Le Moulin de Sardeix een rol.
“In 2019 zijn we op huwelijksreis getrokken naar dit prachtige domein in Chéniers, pal in het hart van Frankrijk. Izegemnaars Dirk Lievens en Karien Meeuws zijn de eigenaars van dit prachtig landgoed. Mijn man wou tijdens ons verblijf graag Oradour-sur-Glane bezoeken. Daar hebben de Duitsers op het einde van WO II bij een soort wraakactie 642 mensen uit het dorpje vermoord. De mannen werden geëxecuteerd, vrouwen en kinderen levend verbrand in de kerk. Het dorp ziet er nog uit zoals het die dag achtergelaten is en er is ook een Centre de la memoire opgericht. Een bezoek aan het dorp grijpt je echt bij de keel. Het verhaal van het dorp zit in mijn boek verwerkt. Het personage vindt op een bepaald moment ook brieven van twee Duitse broers. Dat idee kreeg ik toen Karien in Le Moulin de Sardeix kwam aandraven met oude Duitse brieven die in het huis waren achter gebleven. Je ziet, zo’n toevalligheden steek ik in mijn boeken. Mon marathon is dan weer geschreven toen ik met enkele collega’s meedeed aan de ‘100
Zo te horen is een bezoek aan de watermolen van jullie Izegemse vrienden een bezoek waard.
“Zeker en vast. Het is een prachtig domein dat pal langs de romantische rivier La Petite Creuze ligt. De natuur is er erg prachtig.”
De covers van je boeken zijn van de hand van Korneel Detailleur.
“Dat is mijn stiefzoon. Hij is aan de slag als professioneel illustrator. Het is mooi dat we samen een project kunnen doen. Hij voelt me ook goed aan. De covers zijn dan ook telkens kunststukjes.”
Je dochter Maxime zocht het dan weer in de acteerwereld.
“Ze volgde kunsthumaniora en acteren was haar grote droom. Ze raakte in de Theaterschool HKU Utrecht binnen, studeerde daar af en is er aan de slag bij Theatergroep Aluin. Ze leerde er ook haar vriend kennen en ze hebben er net een huis gekocht. En ook mijn zoon Louis vertrekt straks naar het buitenland. Voor Merchandise Essentials uit Roeselare gaat hij straks de vestiging in Dublin (Ierland) opstarten.”
Dominique Lannoo
Dominique Lannoo (57) is getrouwd met Jan Detailleur en woont in de Bellevuestraat. Ze is de mama van Maxime (26) en Louis Vandommele (25).
Studeerde als romaniste aan KU Leuven af in 1987 en geeft al haar hele carrière les aan KATHO en vervolgens VIVES. Was 24 jaar lector aan de lerarenopleiding Tielt, nu krijgen de studenten handelswetenschappen en bedrijfskunde in Kortrijk economisch Frans van haar.
Schrijven en lezen, schilderen en tekenen, contact houden met vrienden en reizen.
www.dominiquelannoo.com.
www.lemoulinsardeix.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier