De Veemarkt, de tijd van toen: “Herinnering daaraan mag niet verloren gaan”
Op initiatief van André Vandenbroucke (89) werd met de hulp van auteur Peter Van Herzeele (74) en fotograaf Patrick Holderbeke (67) een “onvolledige” impressie van wat De Veemarkt, in de volksmond De Koeiemart, toen was en nu is. “Ik hoop dat dit uniek boek over 100 jaar nog zal bekeken en gelezen worden.”
De Veemarkt bevindt zich in de historische binnenstad van Kortrijk en heeft een rijke geschiedenis. Dit werd onlangs gebundeld in het boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’. “De herinnering daaraan mag niet verloren gaan en niet vergeten worden met onder meer de Groenten- en Fruitbond van de jaren 50 – waar ik toen secretaris was – met de Fruitnachten en Fruitstoeten, de verkiezing van de Fruitkoningin. De overdekte Handelshalle waar nog met een handdruk commerce werd gedaan. De Halle die een plaats was voor vele evenementen en ontmoetingen, het slachthuis, de Koeiekop, de vele cafés: denk maar aan De Globe waar evenementen werden gepland en waar vedetten werden uitgenodigd zoals Lucien Van Impe, toen winnaar van de Ronde van Frankrijk. Gekende en bekende figuren, verenigingen, mensen met sterke verhalen. Dit alles wilde ik graag bundelen in woord en beeld.”
Ook Greet Stevens (74) uit Beveren-Leie, de vijfde Fruit- en Groentekoningin in 1975 (toen 24 jaar), werd opgenomen in het werk en was aanwezig op de boekvoorstelling. “Ik had eerder al meegedaan aan de Leieprinsesverkiezingen in 1972. De Fruit- en Groentekoningin was geen domme missverkiezing. Je moest voor een publiek kunnen spreken, voornaam zijn, een persoonlijkheid hebben. Het was een hele eer de titel te mogen dragen. Van over heel België schreven jongedames zich in”, vertelt Greet.
“Er viel eveneens een reis te winnen naar Italië en Oostenrijk. Ik ging graag op reis, maar als kind uit een gezin van tien kinderen moest ik wel meedoen aan dergelijke competities. Het was mijn enige kans om te reizen (lacht). Daarnaast ontmoet je natuurlijk ook heel wat interessante figuren en deed je veel kennis op.” De familie van Greet was niet op de hoogte van haar deelname. “Ik ging vaak gaan babysitten bij familie Descamps in Desselgem. Suzy, de vrouw van de dokter, leende me een kleed en deed mijn haar.”
Om 3.30 uur ’s nachts kwam Greet – met een beetje schrik – thuis, omringd door immens veel fruitmanden en grote bloemstukken. “Maar ze waren heel blij toen ze me zagen”, herinnert Greet zich met een glimlach.
Het boek (20 euro) is te koop bij De Zonnewijzer, Café De Promenade, Crelan Kortrijk, Belfius Kortrijk, Thommy’s, Nostalgie en Beers & Bites.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier