Danny Veys en Judith Desmyttere stellen boek over vlaskano en Leieafvaart voor: “Rivier herontdekt als kunstenaar”

Danny Veys en Judith Desmyttere zijn terecht trots op hun boek. © Jan Verhulle
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Danny Veys en Judith Desmyttere hebben hun boek ‘The flax canoe floats on The Golden River’ voorgesteld. Het is het relaas van een jaar bouwen van een unieke vlaskano en de Leie afvaren, met bijdragen van verscheidene schrijvers en kunstenaars.

Danny Veys, fotograaf, onderzoeker en kanovaarder, trok op artistieke verkenning binnen de geschiedenis van de Leiestreek. Tijdens zijn eenjarige residentie in museum Texture nodigde hij kunstenaars uit met wie hij de gronden langs de Leie doorkruiste.

Grappige objecten

“De afgelegde tocht ontkiemde in een fotografisch atelier waarna we verschillende wegen bewandelden. Het is een reis geworden waar het vlas, de rivier en haar contreien zich verenigden tot een beeldende meerstemmigheid”, zegt Danny. Met The flax canoe floats on the golden river voert fotograaf en kanovaarder Danny Veys een artistiek onderzoek dat meandert door de geschiedenis van de Leie. “Ik dook het archief in van Texture op zoek naar verhalen en objecten waar de Leie centraal staat. De chaotische, prachtige, spannende en grappige beelden en objecten fascineerden mij. Door een nieuwe technologie binnen de fotografie worden archiefstukken dikwijls uit hun oorspronkelijke context gehaald en in een narratief geplaatst dat is gevormd uit mijn fantasie.” Danny werkte samen met kunstenares Judith Desmyttere van LUCA School of Arts.

Kano in vlascomposiet

Begin 2023 bouwden Danny en zijn compagnon de route Francis Soenen een kano in vlascomposiet, het ideale middel om zich in en op de rivier voort te bewegen en het landschap van binnenuit te verkennen. In een pop-upatelier in het museum werkten ze aan de boot. Op 5 maart werd de kano met succes te water gelaten en maakten de mannen hun eerste geslaagde testrit.

“Het project vindt zijn oorsprong in de Leie, de rivier die ons de kans gaf ons te ontwikkelen als duursporters. Door deze connectie en ons verlangen naar uitdaging, zijn we onze eigen kano’s gaan bouwen. De combinatie van beide interesses brengt ons nu tot de vlasgeschiedenis van onze regio.” Met deze kano gingen ze wekelijks de Leie op. “Al peddelend en met de camera in de hand ontdekte ik de rivier en het omliggende landschap vanuit een ander perspectief. Ik verzamelde en verwerkte nieuwe beelden en verhalen.” Op 18 juni roeiden Danny en Francis de Leie af van bron tot monding, een tocht van zo’n 130 kilometer in één dag.

In woord en beeld

“De ultieme samensmelting met de rivier en haar omliggende landschap: we hebben deze tocht gedocumenteerd in woord en beeld. Enerzijds ging het om het herontdekken van de rivier als kunstenaar door middel van het fotografisch medium, dat wordt ingezet als ambachtelijk en experimenteel proces. Anderzijds is er de fysieke uitdaging om de rivier te trotseren in zijn volle lengte.”

Tijdens het doorlopen van dit proces nodigde Danny verscheidene kunstenaars, fotografen en schrijvers uit om mee te werken aan een artistieke publicatie die het project documenteerde vanuit uiteenlopende invalshoeken. In de publicatie lopen verleden en heden, waarneming, experiment en fantasie, woord en beeld in mekaar over.

De publicatie telt 408 pagina’s en kost 22 euro. Het is te koop in de museumshop. ‘The flaxcanoe floats on the golden river’, is een samenwerking tussen de Stad Kortrijk, museum Texture en Luca School of Arts.


Wie is Danny Veys?

Danny Veys is docent fotografie aan Luca School of Arts en een gepassioneerd, avontuurlijk en fervent kanovaarder. Hij peddelde al eens 24 uur rond het Buda-eiland voor levensloop 2019 in Kortrijk, tijdens corona was de Elfstedentocht van 150 km in Friesland een uitdaging over 18 uur. In 2021 peddelde hij samen met Francis Soenen een race in de Loire over een afstand van 730 km, en recent werd in de Yukon in Canada de beste Europese tijd ooit opgetekend in de categorie C2 over de afstand van 725 km.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier