Carla Dierick besefte pas op latere leeftijd dat ze al als kind het slachtoffer was van misbruik door een narcistische vader. Ze ging op zoek naar informatie of hulp maar vond die niet. “Vrienden hebben mij aangespoord om dan maar zelf een boek te schrijven. Het resultaat is vooral opluchting, eindelijk kan ik die periode plaatsen in mijn leven.”
Hoe leven met een narcistische vader mijn jeugd vernietigde is de ondertitel van het boek van Carla Dierick (62). “Ik heb gedurende heel mijn jeugd het gevoel gehad dat er iets niet klopte maar ik zocht het probleem altijd elders. Mijn gezinssituatie was voor mij het standaardgezin. Papa en ik, wij waren twee handen op één buik. Ik zag wel dat hij mijn moeder fysiek maar vooral ook psychisch mishandelde, maar ik legde de schuld daarvan vooral bij haar.”
“Narcisme is een ziekte, een persoonlijkheidsstoornis. Narcisten willen voortdurend geprezen worden en kunnen ook in één oogopslag van karakter veranderen. Als mijn vader alleen was met mijn moeder werd zij vernederd. Als er andere mensen bij waren bejubelde hij haar waarbij hij vooral zijn eigen verdiensten in de verf zette.”
Papa’s meisje
“Dat deed hij ook met mij. Aan de muziekgroep van de jeugdbeweging zei hij hoe goed ik wel kon zingen. Thuis verbood hij mij om mee op het podium te staan. In de jeugdbeweging legde men het probleem bij mij en niet bij mijn vader.”
“Uiteindelijk verloor ik ook het vertrouwen van mijn moeder. Ik was het meisje dat alles mocht van haar vader terwijl hij overal met mij pronkte. Kijk eens hoe goed ik haar heb opgevoed. Uiteindelijk heeft mijn moeder mij op mijn zeventiende het huis uitgejaagd. Moeder is overleden in 2013 en ik heb haar niet meer gesproken nadat ik het huis had verlaten. Ik ben niet naar haar begrafenis geweest omdat het voelde als toneelspelen. Zelfs dan nog legde ik, onder invloed van wat er vroeger was gebeurd, de schuld bij haar. Toen ze stierf zag ik meteen kansen om opnieuw in contact te komen met mijn vader. Ja, zelfs dan had ik nog niet door wat er in mijn jeugd was gebeurd.”
Clown bij Kloen
“Dat komt vooral omdat ik een zeer open en vriendelijk karakter heb. Ik doe veel vrijwilligerswerk, onder andere als clown bij Kloen. Ik lach altijd, dat heeft mijn vader mij thuis zo geleerd. Toon je altijd van je beste kant, hoe het er thuis echt aan toegaat, blijft een duister geheim. Ik vrees dat mensen zoals ik makkelijk slachtoffer worden van narcisten.”
“Toen ik ontdekte hoe mijn vader ook in het verzorgingstehuis het personeel en de andere bewoners rond zijn vinger wond en manipuleerde, dan pas begon ik te beseffen dat er iets mis was en ging ik op zoek naar antwoorden. Die heb ik niet gevonden, noch in de literatuur noch bij therapeuten. Daarom heb ik er zelf een boek over geschreven. Dat kon ik echter pas na het overlijden van mijn vader in 2015.”
Geena Lisa
“Het laatste duwtje heb ik gekregen van mijn praatgroep, de stuifsessies van De Stuiverij in Barlaban. Zij hebben mij de weg getoond. Mijn boek wordt op vrijdag 17 mei officieel voorgesteld in ARhus.”
“Gastspreker is Geena Lisa. Zij schreef ook het voorwoord, waarin ze zonder schroom vertelt over wat haar is overkomen toen bleek dat haar tweede echtgenoot een narcist was. Nu is ze een bekend consulent en spreekt ze vrijuit over de problematiek. Dat wil ik ook gaan doen. Op 4 juni geef ik een lezing in Ten Elsberge, op 13 juni in Barlaban en in september ook nog in ARhus”, besluit Carla Dierick. (Bart Crabbe)
‘Verborgen Narcistisch Misbruik’, het boek van Carla Dierick is uitgegeven bij b. felt en is te koop in de Standaard Boekhandels en in De Zondvloed en kost 25 euro.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier