Jeugdauteur Jonas Boets pakt in september, twee jaar na de dood van de Brugse schrijver Pieter Aspe, uit met een misdaadroman waarin commissaris Van In de hoofdrol vertolkt. Een eerbetoon of heiligschennis? In Brugge wordt met spanning uitgekeken naar het boek.
De Antwerpse jeugdauteur Jonas Boets (41), zoon van acteur Herman Boets, die in de serie Aspe de wetsdokter vertolkte, heeft de misdaadroman Reünie geschreven. Daarin speelt commissaris Pieter Van In het legendarische personage dat Bruggeling Pierre Aspeslag creëerde de hoofdrol.
Prequel
Uitgeverij Manteau brengt het boek uit in september. Het gaat om een ‘prequel’: de plot speelt zich af voor de verhaallijnen van de misdaadromans van Pieter Aspe. Commissaris Van In en zijn rechterhand Guido Versavel moeten een Brugse schoolmoord oplossen: tijdens een reünie in het Sint-Lodewijkscollege wordt een ‘pater’ (sic!) dood aangetroffen in zijn klaslokaal.
Jonas Boets schrijft al meer dan twintig jaar boeken voor kinderen en volwassenen. Daarbij combineert hij spanning met humor. Tot nu toe realiseerde hij één thriller, Doe maar gewoon, met spion Sam Smith als protagonist.
Wat vinden de nabestaanden van dit project? “Mijn zus en ik weten van het project nog maar een kleine maand. Er is een akkoord gesloten tussen de uitgeverij en Tamara Hanegraaf”, zegt dochter Tessa Aspeslag. De weduwe, de derde vrouw van de overleden schrijver, verwijst ons door naar de uitgeverij, waar Wim Verheye bevestigt dat er een contract is getekend met ‘de erven’ van Aspe.
Is dit een passend eerbetoon of toch eerder heiligschennis? “Uiteraard is dit een eerbetoon aan onze meest succesvolle misdaadauteur”, benadrukt Naomi Riemis, promotieverantwoordelijke bij uitgeverij Manteau. “Jonas Boets blijft trouw aan de personages die Pieter Aspe gecreëerd heeft. Als de roman een succes is, kunnen er nog volgen. Maar die vraag blijft voorlopig open.”
Benieuwd
Cultuurschepen Nico Blontrock vermoedt dat er eisen zijn gesteld naar de kwaliteit van het boek toe, wellicht ook naar de inhoud ervan: “Maar dat is iets dat je aan de uitgever moet vragen. Het idee van een prequel op zich is niet zo vreemd. De boeken van Pierre waren ongelooflijk populair en dus is het logisch dat geprobeerd wordt daar met nieuw werk een vervolg, of eerder een ‘wat voorafging’, aan te breien. Ik ben zelf een grote fan en kijk erg uit naar wat Jonas Boets ervan zal bakken. Ik hoop dat dit niet tegenvalt, maar voor hetzelfde geld ben ik straks zeer enthousiast, wie weet? Met dergelijke initiatieven kan je nieuwe verhaallijnen creëren, unieke verhalen schrijven, inpikken en vervolgen breien of terugblikken op de personages in de boeken van Aspe.”
Foutje
“Jaren geleden vertelde Pierre me dat hij ooit iets wilde doen met een jonge Pieter Van In”, herinnert Nico Blontrock zich. “En hij zou zich daarvoor baseren op zijn eigen leven. Wie weet was dan op deze manier de ‘Lastige Bruggeling’ wel de revue gepasseerd in zijn boeken. Ik kijk er echt naar uit, maar zal een zeer kritische lezer zijn.”
Gewezen korpschef Dirk Van Nuffel, die samen met Pierre Aspeslag in 1976 politiek ageerde tegen toenmalig burgemeester Michel Van Maele, gaf de misdaadauteur indertijd veel tips over de werking van politie en gerecht: “Ik probeer mij in Pierres gedachten te verplaatsen. Hem kennende, zou hij het wel fijn gevonden hebben dat iemand anders commissaris Van In weer tot leven wekt.”
“Auteur Jonas Boets mag altijd met mij contact opnemen voor tips over het politie- en speurwerk. Ik ben nu toch met pensioen. Heeft de uitgeverij het over een ‘pater’ uit het Sint-Lodewijkscollege? Dat is al een eerste foutje. In die school zijn enkel priester-leraars. Verwart hij die school niet met de paters van de abdijschool van Zevenkerken?”
Figurant
Pierre Aspeslag kwam vaak Duvels, later Omers, drinken in Brugges oudste café Vlissinghe. Waardin Grietje was zelfs een personage in een roman van Pieter Aspe. Haar man Bruno Chinitor hoopt dat Reünie goed geschreven is: “Pas dan is het een eerbetoon, de ziel van Pieter Aspe moet erin zitten. Handelt de uitgeverij louter uit commerciële overwegingen? Er zijn nog gevallen waarin het werk van een overleden auteur voortgezet wordt door anderen. Ian Fleming van de James Bond-boeken is ook al lang dood. Zoiets stoort mij niet, het publiek zal de rekening maken. De lezers zullen oordelen of het goed is.”
Cartoonist Marec, die jaren samen met Pierre Aspeslag een uitgeverij runde en samen het succesvolle boek Afscheid van een muze (een ode aan Pierres overleden tweede vrouw Bernadette, red.), schreef, is het idee genegen. “Als Jonas erin slaagt om Pierres populaire misdaadreeks voort te zetten, chapeau! Ik wens hem veel succes toe, zolang hij mijn boek over de Provence niet voorbijsteekt in de Top 10!” (schatert)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier