Boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zoekt oud beeldmateriaal

Initiatiefnemer André Vandenbroucke en auteur Peter Van Herzeele © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

André Vandenbroucke (89), sinds 1958 secretaris van de Groenten- en Fruitbond Kortrijk, is op zoek naar oude beelden van de Veemarkt. Samen auteur Peter Van Herzeele (74) en fotograaf Patrick Holderbeke wil hij een boek uitgeven met de titel ‘De Veemarkt, de tijd van toen’. “Het heeft daar ooit enorm geleefd en dat willen we tonen, als souvenir voor toekomstige generaties”, zegt André.

De Veemarkt, in de volksmond ‘De Koeiemarkt’, is één brok geschiedenis en folklore. “Dat mag niet verloren gaan”, vertelt André. “In de halle, geopend in 1957, werden voornamelijk groente- en fruitmarkten gehouden. Er waren fruitstoeten en -nachten met zelfs een fruitkoningin. Je had er veehandel en een slachthuis. En de markt werd omringd door volkscafés en volkse figuren. Dankzij mijn jarenlange functie als secretaris had ik veel documentatie in huis liggen, dus sprak ik Peter aan om dit allemaal te bundelen in een boek. We zoeken mensen die ons willen helpen om oude foto’s, affiches en informatie te verzamelen. Als dat lukt, willen we ook nog mensen interviewen die de hoogdagen van de Veemarkt hebben gekend.” Alles mag bezorgd worden in de Burgemeester Pyckestraat 23a/13 in Kortrijk of via mail aan vdb.andre@skynet.be.

(lees verder onder foto)

De halle op de Veemarkt in 1958
De halle op de Veemarkt in 1958 © Beeldbank Kortrijk

“Toen de gemeenteraad in maart 1956 besliste een handelshal op te richten voor een vee-, fruit- en groentemarkt werd er daar al meer dan 100 jaar vee verhandeld voor het nabijgelegen slachthuis. Vandaar ook de naam ‘Veemarkt’”, vertelt Peter Van Herzeele. Zijn grootvader heeft nog gewerkt in het slachthuis. “Het beluik of steegje de Koeiekop lag tussen de Wijngaardstraat en de Sint-Jansstraat. Het beluik ontstond in het midden van de 19de eeuw en kreeg de naam Koeikop. De naam alludeert naar het slachthuis dat iets verder lag en in 1876 gebouwd werd. De Koeikop was lange tijd de stek van drinkebroers, kunstenaars en volksfiguren. Het beluik verdween in 2007 definitief uit het straatbeeld. Leuk detail: de sculptuur van de koeienkop, die zich bevond aan de ingang van het slachthuis op de Veemarkt, werd in ere hersteld en overgebracht naar Trezoor Erfgoeddepot. Het boek ‘De Veemarkt, de tijd van toen’ zal gevuld zijn met dergelijke interessante anekdotes en weetjes naast de vele foto’s.”

Tegen de zomer willen André, Peter en Patrick het boek voorstellen in De Zonnewijzer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier