Op dinsdag 23 april, Vlaanderenleestdag én Wereldboekendag, houdt de openbare bibliotheek Kortrijk voor het eerst een leesmarathon. Twaalf uur lang, van ’s ochtends 7.30 uur tot ’s avonds 19.30 uur nestelden stadsmedewerkers zich om de beurt in de etalage van de centrale bibliotheek voor een half uurtje leespauze.
De bibliotheek van Kortrijk zet volop in op leesbevordering. “Hoe doe je dat beter dan door zelf het goede voorbeeld te geven? Met alle medewerkers van Stad Kortrijk, en in eerste instantie de bibmedewerkers zelf, willen we tonen dat we ook allemaal lezers zijn. We zien elke dag mensen mooie boeken meenemen, met de leesmarathon kunnen we er even zelf van genieten”, zegt Karen Destoop, deskundige collectie. Momenteel leest ze de laatste pagina’s van ‘M. De laatste dagen van Europa’ van Antonio Scurati.
Op Vlaanderenleestdag klokten de hele dag lang één of twee lustige lezers elk om beurt een half uurtje uit om zich terug te trekken in een knusse leeshoek en zich daar over te geven aan puur leesplezier. Dat deden ze dus in hun eigen tijd en voor het oog van alle Kortrijkzanen en andere voorbijgangers. Voor de gelegenheid in een tot een salonnetje omgetoverde etalage van de centrale bibliotheek. “Je voelt je eigenlijk niet zo bekeken, want je zit helemaal in de wereld van je boek. Eén van de grote voordelen van lezen”, zegt Karen. Bezoekers konden vanaf 13 uur ook deelnemen aan de leesmarathon, in de koffiehoek, of bij mooi weer, kon je mogelijk één van de ligzetels op het leesterras van bib Kortrijk veroveren.
“Zien lezen doet lezen! Op Vlaanderenleestdag nam ik met veel plezier even plaats in de etalage van onze bib om een goed boek te lezen en zo mee het belang van lezen te onderstrepen. Zo hoop ik vooral onze jeugd te kunnen inspireren om zelf ook weer vaker boeken te gaan lezen. Het zorgt voor een enorme verrijking van je woordenschat. Het niveau van begrijpend lezen is de laatste jaren helaas sterk gedaald en ik hoop dat we terug massaal jongeren aan het lezen krijgen”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier