Bake Off-halvefinalist Jens Detollenaere (35) combineert taart met wijn in ‘Château Gâteau’: “Boek is ode aan mijn oma”

Jens brengt in zijn boek klassiekers met een moderne toets. © Tetiana Al-Atar
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Jens Detollenaere (35) schopte het vier jaar geleden tot in de halve finale van het populaire tv-programma ‘Bake Off Vlaanderen’. Nu heeft de Dentergemnaar nog meer zoets in petto met zijn eerste bakboek ‘Château Gâteau’. Daarin koppelt hij taarten aan de juiste wijnen.

Als er iets is wat bleek uit de deelname van Jens Detollenaere aan ‘Bake Off Vlaanderen’, dan wel de liefde voor zijn overleden grootmoeder Marie-José. Zij is dan ook de reden dat hij indertijd met bakken begon. “We hadden een heel speciale band”, opent hij zijn verhaal.

“Ik ben haar eerste kleinkind en kwam een half jaar na het overlijden van mijn opa ter wereld. Ze maakte er een staatszaak van om elke zondag een taart te bakken. Was er toen slagroom op overschot, dan zette ze de restjes in de koelkast, zodat ik die later mocht proeven. Toen al hielp ik af en toe met taarten bakken. Na haar overlijden in 2010 ben ik dat zelf ook beginnen doen. Dat was mijn manier om haar een beetje dichter bij mij te hebben.”

Bakblog

Na zijn succesvolle deelname aan ‘Bake Off’ startte Jens al met zijn eigen bakblog Kinfolk, wat verwijst naar eenvoud, familie en rust. Nu is er dus ook een eerste boek. “Ik heb een driejarige opleiding foodfotografie gevolgd, maar elke avond rond pakweg een bloemkool staan draaien vond ik ook maar saai”, lacht hij .“Zo is mijn blog ontstaan, waar ik creatief uit de hoek kon komen met mijn gebak en de foto’s die ik daarvan maakte. Dit boek is daar een logisch gevolg van.”

“Bij Kinfolk staat gezellig tafelen met de familie centraal. Voor mij is wijn een typisch voorbeeld van zo’n gezelligheid. Bij bakken maak je een taart en je deelt dat stukje liefde met andere mensen. Wijn past heel goed in die filosofie. Bovendien vind ik het ook een gemis in de gastronomische wereld dat je op restaurant bij een dessert vaak enkel zoete wijnen krijgt, terwijl de mogelijkheden eindeloos zijn. En die wil ik met ‘Château Gâteau’ aantonen.”

“Bij bakken deel je stukje liefde met anderen, wijn past goed in die filosofie”

Om een goede match tussen een bepaalde taart en een gebak te krijgen, kon Jens rekenen op de hulp van Sanaz en Robin van The Wine Center. Zij waren het al gewend om bij recepten allemaal aangepaste wijnen te suggereren. “Ik ben anderhalf jaar geleden begonnen met de samenstelling van het boek en toen volgde een zoektocht naar de juiste pairing. Dat betekende véél proeven en testen, maar dat namen we er graag bij (lacht).”

“Op die manier kwamen we tot verrassend heerlijke combinaties, zoals een moussetaart met vlierbloesemsiroop die we met een heel frisse Hongaarse wijn gekoppeld hebben. De wijnwereld is ook zoveel meer dan Franse, Italiaanse of Spaanse wijnen en ik ben blij dat we ook uit dat vaatje getapt hebben.”

Moderne toets

Het resultaat is een boek vol klassiekers met een moderne toets, zoals witte chocolademousse tot meer exotische en eigentijdse creaties als een skyrtaart of plukbrood met muhamarra en pecorino.

“Je zal er ook veel Scandinavische desserts, vaak met een Vlaamse twist, in terug vinden”, zegt hij. “Ik heb een voorliefde voor Denemarken en laat mijn lezers graag kennismaken met bijvoorbeeld een Deense verjaardagstaart, Zweedse kaneelbroodjes of rabarbersnitter en flødeboller met passievrucht en brownie. Eenvoudige bereidingen die ongetwijfeld in de smaak zullen vallen. Wijnliefhebbers kunnen het boek ook omgekeerd lezen: welke desserts zijn perfect om een flesje van hun favoriete wijn te kraken?”

Oma’s pruimentaart

Jens heeft uit al die recepten ook één favoriet. Hoeft het te verbazen dat oma’s pruimentaart bovenaan staat? “Het is een recept van haar dat ik lichtjes aangepast heb. Het was een appeltaartje dat ik tijdens ‘Bake Off’ al eens gemaakt heb, maar nu herwerkt met pruimen en het resultaat is verrassend lekker.”

Ze is hemels met een Lambrusco di Sorbara, een licht sprankelende zoete rode wijn. Ik vat dit boek dan ook op als één grote ode aan mijn oma. Heerlijke gebakjes, met als kers op de taart een toast met een goed glas wijn”, besluit Jens Detollenaere.

Château Gâteau van Jens Detollenaere is uitgegeven bij Ertsberg en heeft een adviesprijs van 34,95 euro.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier