‘Tussen de Dagen’, het achtste boek van de Pittemse schrijver Luc Vandromme, werd onlangs bij de drukkerij voorgesteld. Net als bij zijn twee voorgaande boeken speelt de tijd ook nu weer een belangrijke rol. Wij spraken de Pittemse duivel-doet-al over wat hem dreef bij het schrijven van het boek.
“Voor de kiem van het boek moeten we enkele jaren terugkeren, toen mijn dochter mij er op wees dat in de 16de eeuw tien dagen uit de kalender geschrapt werden”, steekt Luc Vandromme (63) van wal. “Er werd geconstateerd dat in de alomgebruikte Juliaanse kalender een verkeerde berekening zat, waardoor er een fout van tien dagen stak. Daarom werd in de katholieke landen besloten over te schakelen naar de Gregoriaanse kalender en tien dagen te schrappen.”
“Dat feit intrigeerde mij enorm, want dat betekent immers dat, wanneer je een pakketje van de katholieke Zuidelijke Nederlanden naar de protestantse Noordelijke Nederlanden verstuurde, je dit naar de toekomst stuurde en omgekeerd naar het verleden. Dit hield mij danig bezig dat ik besloot deze ‘sprong in de tijd’ te verwerken in een boek. Het boek heeft twee verhaallijnen, waarbinnen tijd het basisidee is. Er is enerzijds een verhaallijn die zich afspeelt in het Italië van de 16de eeuw en anderzijds een verhaallijn in 2010, waar een hogeschooldocent tien dagen krijgt om een jeugdtrauma te verwerken en om met zichzelf en de tijd in het reine te komen.”
Ontastbaar
“Binnen het boek komen de vele facetten van tijd aan bod. Tijd speelt een grote rol in ons leven, maar is desondanks irreëel, ontastbaar en psychologisch bepaald. Ik ben nu 63 en ervaar tijd nu heel anders dan toen ik 36 was. Ik ben mij er bijvoorbeeld nu steeds meer van bewust dat de tijd begint te dringen. Aangezien ik ook muzikant ben besloot ik om mij bij het uitwerken van dit ‘kunstproject’, wat elk boek voor mij telkens weer is, te baseren op een jazzpartituur, waar je een totaal verschillend A- en B-gedeelte hebt, die pas helemaal op het einde samenkomen. Hetzelfde gebeurt in het boek. Het zijn twee spannende verhalen, die pas helemaal op het einde met elkaar te maken blijken te hebben.”
Tentoonstelling
“Zoals ik al zei is elk nieuw boek voor mij een project, waarbij ik zowel als schrijver, schilder als muzikant actief wil zijn. Dat probeer ik ook tijdens de boekvoorstelling op 24 maart in Machelen-aan-de Leie te doen, die uit drie facetten zal bestaan. Wie Machelen zegt, zegt meteen ook beeldend kunstenaar Roger Raveel, maar ook schrijver Gerard Reve, die daar begraven ligt. Zowel beeldende kunst als literatuur komen daar dus samen en daarom vindt de boekvoorstelling niet toevallig in de Raveelkapel plaats. Wie Raveel zegt, zegt ook zijn vrouw Zulma. Ik heb ook daar de parallel doorgetrokken en aangezien mijn vrouw Trui ook met beeldende kunst bezig is, hebben we beeldende kunst en literatuur gebundeld in een tentoonstelling die tijdens de boekvoorstelling kan bezocht worden en waarop kunstwerken van zowel Trui als mezelf te zien zullen zijn, die een verband hebben met tijd in de breedste zin. Een derde facet van de boekvoorstelling is muziek. De 16de eeuw was gekenmerkt door polyfone muziek en daarom zal het koor Bruxell’ A Capella muziek uit de roman ten gehore brengen.”
Creatiedrang
Wie het oeuvre van Luc Vandromme kent, kan niet ontkennen dat het tempo waarin de boeken verschijnen steeds toeneemt.
“Tussen mijn eerste boeken zat er inderdaad meer tijd, het tempo waarin ik ze creëer zeker is toegenomen. Dat heeft zowel een praktische als een persoonlijke reden. Ik ben geen schrijver die steeds boeken in dezelfde stijl schrijft, ieder boek is bij mij een nieuw concept. Dit heeft tot gevolg dat uitgeverijen niet altijd bereid zijn om mee in het nieuwe project te stappen en het dus vaak zoeken was om mijn boeken gepubliceerd te krijgen. Nu heb ik echter met Godijn Publishing een uitgeverij gevonden die in mijn creatieve gedachten wil meegaan, waardoor alles sneller kan gaan. De persoonlijke kant heeft dan weer met tijd te maken, want ik werk gemiddeld drie jaar aan een boek. Ondanks het feit dat ik ouder word, blijft mijn creatiedrang onveranderd, deze neemt zelfs nog steeds toe. Ik voel mij meer dan ooit vrij om mijn creativiteit de vrije loop te laten en dat resulteert onder andere op dit moment in meer boeken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier