70.000 bezoekers voor Paulusfeesten in Oostende

Foto RIo
Redactie KW

Ondanks een valse start – wegens stormdreiging konden de optredens van de openingsavond niet doorgaan en de tweede dag viel bijna letterlijk in het water – zijn de organisatoren van de Paulusfeesten tevreden.

De 46ste editie van de Paulusfeesten begon slecht, maar de eindbalans oogt toch relatief positief. “Het was inderdaad balen toen het programma van de eerste dag werd afgelast”, zegt Joris Pollet.

Stormweer

“Vooral toen achteraf bleek dat het loos alarm was geweest, maar we hebben alle begrip voor de beslissing van de burgemeester. Hij liet zich adviseren door drie onderlegde weerdeskundigen en alle drie voorspelden ze niets ontziend stormweer. Dan primeert uiteraard de veiligheid van iedereen. Het bleef er somber uitzien toen op de tweede dag de regen met bakken uit de hemel viel, maar daarna is het helemaal opgeklaard. Letterlijk en figuurlijk. Het was vooral hartverwarmend te kunnen vaststellen dat de Paulusfeesten gedragen worden door een brede laag van de bevolking en ook ver buiten de stad.”

“Van overal kregen we steunbetuigingen en het was haast aandoenlijk om zien hoe de mensen elkaar spontaan opriepen om toch maar naar de feesten te komen. En of ze gekomen zijn! Naar schatting waren we niet ver van de 70.000 die we vorig jaar telden. Maar we zijn een vzw en steken dus als bestuur elk jaar onze nek uit. Het moet dus haalbaar blijven. Vandaar dat we straks met het stadsbestuur samen gaan zitten om een langetermijnstrategie uit te stippelen zodat we het hoofd kunnen bieden aan dergelijke situaties.” Volgens burgemeester Johan Vande Lanotte gaat het dan in eerste instantie niet om een verhoging van de subsidies, maar moet men nagaan hoe men er kan voor zorgen dat de toekomst van de Paulusfeesten verzekerd is.

Gezellige sfeer

“We moeten telkens een budget van om en bij de 450.000 euro zien rond te krijgen”, rekent Mario Panesi ons voor. “De stad doet 70.000 euro in het zakje. Gezien we nog altijd geen toegangsgeld vragen, moeten we de rest zien bijeen te krijgen door sponsoring en de verkoop in de drank- en eetstandjes. Grote sponsors vinden wordt elk jaar moeilijker, maar daarom zijn we de lokale bedrijven en handelaars heel dankbaar dat ze ons blijven steunen. Ook een woord van dank aan onze 400 vrijwillige medewerkers is hier op zijn plaats.” Joris Pollet: “Wat de artiesten betreft, om het programma te redden hebben we crisisberaad gehouden met de aangekondigde groepen om te schuiven met de optredens en zo hebben we de affiche haast integraal kunnen afwerken. Niettegenstaande het een hete zomer was bleken de mensen toch niet helemaal verzadigd. Ook letterlijk leek hun dorst niet gelest, want op de voorlaatste avond hebben we evenveel vaten leeg getapt als alle andere avonden samen! Het zegt niet alles, maar toch veel over de gezellige sfeer waarin deze editie verlopen is.” Over het experiment met consumptiebonnetjes in plaats van de jetons, liepen de meningen uiteen. “Nu werkten we met bonnetjes omdat de firma waar de jetons huren niet meer aan onze vraag kon voldoen, maar normaal zouden we volgend jaar via een ander verhuurbedrijf weer naar de vertrouwde jetons grijpen. Toch hoorde ik overwegend positieve reacties”, besluit Mario Panesi. (Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier