7 verenigingen geselecteerd in call Kortrijk2030: “Maken zo het verschil in race naar titel van Europese Culturele Hoofdstad”

De inzendingen van de zeven verenigingen worden gejureerd en de beste verhalen worden gebundeld in een gratis pocketboekje. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad af. Kortrijk is dan een van de kandidaten.De stad lanceerde daarom een oproep naar verenigingen om projecten in te dienen die zich buiten hun comfortzone bevonden en een voorzet naar 2030 kunnen betekenen. In samenspraak met het verenigingsplatform werden 15 ideeën gescreend op durf, vernieuwing en haalbaarheid. Zeven van hen worden nu geselecteerd om met hun idee aan de slag te gaan.

Om de titel van Europese Culturele Hoofdstad te bekomen, werkt Kortrijk samen met inwoners, studenten, professionele cultuurorganisaties en de vele jeugdorganisaties. Ook het rijke verenigingsleven uit de stad en regio speelt een belangrijke rol in de ‘bid’ van de stad. Zo’n zeven verenigingen werden nu geselecteerd om een vernieuwend idee uit te werken. De verenigingen krijgen hiervoor 20.000 euro steun. “Door hen uit te dagen om buiten de comfortzone te treden kregen we deze fantastische engagementen binnen die één voor één verrijkend en versterkend kunnen werken voor onze stad en alle betrokken partijen. Door deze lokale initiatieven en de betrokkenheid van de verenigingen maken wij nu al het verschil als stad in de race”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur(N-VA).

Verhalen van de Kortrijkzaan

GidsenPlus vzwprobeert hun activiteiten te spiegelen en doet een poging om hun klassieke gegidste rondleidingen tot bij mensen te brengen die minder of niet mobiel zijn. “We doen dit via verhalen, lezingen en specifiek uitgeschreven presentaties, we trachten hun rondleiding toch tot bij de mensen met beperkte toegang te brengen om zo de stad met al zijn natuurlijke en culturele rijkdom te ervaren”, luidt het. Collectief Contrastslaat de handen in mekaar met Antigone en hun jongerenwerking MAGMA. “We proberen hen door middel van workshops de beginselen van fotografie aan te reiken aan een groep diverse, multiculturele en kwetsbare jongeren. De koppeling van de klassieke activiteiten bij MAGMA aan deze educatieve workshops fotografie zullen resulteren in een specifiek toonmoment, een voorstelling op scène of op straat waar de harmonie van deze activiteiten in een mooi spektakel resulteert”, duidt Michelle Lefevre.

The Concord Jazz Ensemblebrengt de werelden van jazz en harmonie. Ondergrond vzwgaat aan de slag met verhalen van Kortrijkzanen over de helende kracht van muziek. Operatiekwartierbegeleidt samen met Muziekcentrum Track, De Stroate, Schouwburg Kortrijk en Refu Interim 10 deelnemers in een DJ-traject. Tuinhier vzw Kortrijkwil zich inzetten om een bestaande wandelroute, het Spijkerpad, in de wijk ‘Lange Munte’ enerzijds te opwaarderen en anderzijds te koppelen aan de rijke diversiteit aan bomen. JCI Kortrijkdoen beroep op creatieve geesten om een kortverhaal van 1 pagina te schrijven die de visie op Kortrijk in 2050 weerspiegelt. In samenwerking met verschillende partners zoals de openbare bibliotheek, Memento Woordfestival, de Letterzetter en dergelijke meer willen ze tot verrassende, creatieve resultaten komen. Alle inzendingen worden gejureerd en de beste verhalen worden gebundeld in een pocketboekje wat gratis verdeeld zal worden onder de Kortrijkzanen. Een duidelijke opdracht met een onverwachte uitkomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier