Timothy Veryser uit Eernegem pakt nu ook de Campus Cup

Timothy (tweede van links) gaf het verlossende antwoord. (Foto VRT)
Bert Vanden Berghe

Timothy Veryser (23) uit Eernegem gooide vorige week hoge ogen toen hij het verlossende antwoord gaf in de finale van het Canvas-programma Campus Cup. Timothy was eerder al te zien in Blokken en Belgium’s Got Talent, als operazanger. “Vooral voor onze kunstrichtingen was het een overwinning.”

Punten scoren doe je meestal op je rapport, maar Timothy deed het samen met zijn medestudenten ook bij het ‘KASK en Conservatorium Gent’ zelf. Na een zinderende finale mochten ze de wisselbeker mee naar huis nemen. Timothy keek meer dan tevreden terug op zijn finale en overwinning, samen met zijn kompanen.

“We waren al goede vrienden, maar dit heeft onze band alleen nog maar versterkt. Eén van hen kwam met het idee op de proppen om deel te nemen aan de Campus Cup. Ik heb ooit wel eens een aflevering gezien, maar het is niet zo dat ik de hele reeks heb gevolgd vorig jaar, ook al omdat ik toen druk bezig was met mijn bachelorproef en examens. Hij riep in de groepschat op Facebook naar medekandidaten. Eén van ons stopte met haar opleiding, waardoor we op zoek gingen naar een andere dame. Toen ik een oproep deed, passeerde net Greetje, een goede vriendin. Ik ben héél blij dat ze toegezegd heeft, want ze heeft meer dan haar waarde getoond tijdens het programma. We deden eigenlijk vooral mee voor het plezier.”

Portie geluk

“We hebben een groepje van een achttal vrienden waarmee we maandelijks wel quizzen. Meestal zijn er altijd wel een stuk of vier die beschikbaar zijn. Ons quizteam heet overigens RATF of Running After The Facts, naar een van de befaamde uitspraken van Louis Van Gaal. Of we goed zijn? In een quiz hangt alles af van de tegenstand en de moeilijkheidsgraad van de vragen. We kunnen aardig ons mannetje staan, maar soms belanden we ook in de middenmoot als het wat tegen slaat.”

“Dus we waren al blij dat we door de preselecties raakten. Ik weet dat daar soms ook een portie geluk komt bij kijken. Toen we het telefoontje kregen dat we mochten deelnemen, was ons eerste gedacht: we mogen simpelweg niet afgaan. We voelden de bui al hangen toen we tegenover de burgerlijke ingenieurs van KU Leuven kwamen te staan. Dat was heel spannend en voor we het wisten, zaten we bij de laatste acht.”

“De kwartfinale en de halve finale vond ik heel spannend, toen wilde ik wel winnen. Ook al omdat we de eer van de kunstrichting wilden verdedigen. In deze periode vond ik dat wel symbolisch. Voor de finale was ik dan weer niet zozeer nerveus. Sowieso won een kunstopleiding en dat vond ik een opsteker. En we waren al zover geraakt, dus…”

Na een zinderende finale kwam het verlossende antwoord van Timothy. Hij wist meteen dat Genesis het eerste boek in de bijbel was. “Het voordeel van katholiek opgevoed te zijn”, glimlacht hij. “Mijn moeder is groothandelaar in kaarsen, als kind lazen we verhalen uit de kinderbijbel en ik ben ook misdienaar geweest. Dus het heeft wel iets opgeleverd.”

Beker in de gang

Timothy kon zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. De wisselbeker staat nu bij hem op de gang. “Daar passeer ik het meest, vandaar… Verder kregen we nog een medaille. Mijn telefoon was na de aflevering lichtjes onbruikbaar”, lacht Timothy. “De opnames dateerden van vier weken eerder, dus zwijgen was niet simpel. Maar ik kreeg veel positieve reacties, wat wel fijn is.”

Het waren bewogen maanden voor Timothy als student. “We hebben veel praktijklessen zoals zang, dus dat is wel aanpassen. Je kan wel via WhatsApp, Skype of het insturen van filmpjes wat doen, maar evident is het zeker niet. Zeker niet omdat in zo’n richting het contact met de leerkracht erg stimulerend is. Ze zijn een soort mentor.”

Optredens

Deze zomer staan er een paar optredens gepland. “De zomer is doorgaans een kalme periode, ideaal om mijn repertoire wat uit te bouwen. Ik vertrek ook voor een paar dagen naar Limburg met mijn vrienden, een beetje werken thuis… Mij vervelen? Dat is bij mij nog nooit een probleem geweest.”

Voor Timothy is het niet de eerste keer dat hij op televisie te zien is. “Ik was eerder al te zien in Blokken. Ik wilde daar altijd al eens graag aan meedoen. En een tijd geleden raakte ik tot de halve finale van Belgium’s Got Talent, als jonge operazanger. Een heel mooie ervaring, dat me heel wat heeft opgeleverd, onder meer een deelname aan een gelijkaardige versie in Nederland.”

“Maar er zit geen masterplan achter ofzo. (lacht) Al mag Erik Van Looy altijd bellen. Dat zou wel geweldig zijn om ooit eens in De Slimste Mens te belanden. Ik ben grote fan van het programma…”